Adrian Streinu Cercel, anunţ cu privire la noua tulpină COVID: Dacă se confirmă pe teritoriul României, trebuie să accelerăm campania de vaccinare!

Fostul manager al Institutul Matei Balș vine cu noi informaţii despre noua tulpină a COVID 19. Acesta subliniazăcă dacă se confirmă prezența acestei mutații pe teritoriul României va trebui să accelerăm campania de vaccinare

04 ian. 2021, 17:15
Adrian Streinu Cercel, anunţ cu privire la noua tulpină COVID: Dacă se confirmă pe teritoriul României, trebuie să accelerăm campania de vaccinare!

Adrian Streinu Cercel, anunţ cu privire la noua tulpină COVID. La Institutul Matei Balș se fac analize minuţioase, având în vedere că există o nouă tulpină COVID care pune o serie de semne de întrebare.

Adrian Streinu Cercel, anunţ cu privire la noua tulpină COVID: Dacă se confirmă pe teritoriul României, trebuie să accelerăm campania de vaccinare!

“În momentul de față avem o echipă cât se poate de ambițioasă, astfel încât, să vedem în ce măsură circulația virusului începe să pună probleme din punctul de vedere al structurii sale. Lând modelul colegilor din Marea Britanie , care au văzut că la nivelul structurii pot să apară tot felul de probleme, ne-am gândit că trebuie să facem acest lucru și să vedem dacă, doamne ferește, poate să apară și la noi așa ceva.

În momentul de față este o tulpină care pune o serie de semne de întrebare. Începând cu ziua de mâine vom trece la niște teste amănunțite astfel încât să vedem în ce măsură vorbim despr eo moleculă, de o proteină nouă din punctul acesta de vedere sau vorbim despre cea veche aflată în circulație.

“Noi ne-am pregătit de ani de zile. Noi nu ne-am pregătir ieri sau alaltăieri. Încă din 2006 am aplicat la o serie de proiecte europene și am construit un bloc de laboratoare în care avem tot ce ne trebuie la nivel internațional”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

Vaccinul antiCOVID, eficient şi pentru noua tulpină. Anunţul făcut de Cercel

„În momentul de față avem datele colegilor din Marea Britanie care spun cât se poate de clar că nu încurcă cu nimic asupra eficacității vaccinului. Asta este prima veste deosebit de importantă. Dacă se confirmă prezența acestei mutații pe teritoriul României va trebui să accelerăm campania de vaccinare. Pe măsură ce accelerăm campania de vaccinare acest virus nu mai capătă proprietăți de a se muta de la o persoană la alta. Cel puțin două de astfel mici mutații apar în fiecare lună. Asta ne face să fim foarte atenți cu astfel de tulpini.

În momentul de față nu pot să spun acest lucru. Pe măsură ce datele se vor aduna vom vedea înc e măsură acest virus poate să afecteze mai mult sau deloc. Orice virus care capătă o mutație are două posibilități: să iasă din circulație, pentru că mutația nu este viabilă și a doua posibilitate să se transmită către populație. Noi vom ști acest lucru la sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat Adrian Streinu Cercel, pentru B1.

Citeşte şi: Adrian Streinu-Cercel, precizări legate de noua tulpină de COVID: ”Mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră”