Adrian Streinu Cercel anunţă viitorul scenariu pentru România: „Atenţie, masca va rămâne obligatorie până în 2023”

Adrian Streinu Cercel a declarat că după a doua doză nu mai există riscul unor infecţii severe cu noul coronavirus, însă masca va rămâne în continuare obligatorie până în 2023.

17 ian. 2021, 17:17
Adrian Streinu Cercel anunţă viitorul scenariu pentru România: „Atenţie, masca va rămâne obligatorie până în 2023”

„Atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Adrian Streinu-Cercel după ce a primit rapelul la vaccinul anti COVID.

Citeşte şi Streinu Cercel: „O cam lălăim cu vaccinarea, ceea ce după mine este inacceptabil”

El a mai spus că vor mai fi cazuri de infectări cu noul virus, însă se vor împuţina astfel încât coronavirusul să iasă din circuitul biologic normal. „Cometa ştim că are o coadă care este lungă, acea coadă este şi coada pandemiei şi ca atare vor fi cazuri până se vor împuţina suficient de mult astfel încât să putem considera că virusul a ieşit din circuitul biologic normal„, a mai spus Cercel.

Chestionat ce poate face o persoană vaccinată, însă care a intrat în contact cu altcineva infectat la două săptămâni după ce a făcut rapelul, medicul a replicat: „Nu e nevoie să staţi în carantină, este nevoie să vă monitorizaţi”.

Măsurile de precauţie de până acum ar trebui menţinute şi chiar întărite, pentru ca aceste două elemente – imunizarea prin vaccinare, respectiv măsurile de protecţie – împreună să ducă la reducerea circulaţiei foarte rapide a acestui virus în populaţie”, a mai explicat Cercel, citat de News.ro.

Medicul a adăugat că vaccinul împotriva COVID protejează populaţia de toate tulpinile care au intrat în circulaţie în prezent. „Ce va fi peste un an nu ştiu, de aceea trebuie să ne grăbim ca în cursul acestui an să vaccinăm tot ce se poate vaccina şi într-un pas alert în aşa fel încât să imunizăm cât mai multă populaţie şi încercăm să scoatem virusul din circulaţie”, a conchis Adrian Streinu-Cercel.

Rapelul la prima etapă de vaccinare a început duminică în rândul personalului de la Institutul Matei Balş.