Streinu Cercel: „O cam lălăim cu vaccinarea, ceea ce după mine este inacceptabil”

Profesorul doctor Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, a intervenit telefonic miercuri, la România TV, unde a răspuns întrebărilor legate de campania de vaccinare.

13 ian. 2021, 20:44
Streinu Cercel: „O cam lălăim cu vaccinarea, ceea ce după mine este inacceptabil”

Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Balş, a declarat că vaccinul anti-Covid poate fi administrat şi persoanelor care au fost infectate cu SARS-COV-2, iar dacă prima doză a fost făcută cu unul dintre vaccinurile aprobate, rapelul trebuie făcut cu acelaşi vaccin, cele două nefiind interşanjabile.

„Te poti vaccina daca ai avut Covid, categoric. Nu este problema ca nu este bine, ci ca pe prospect nu stipuleaza daca poti sa te vaccinezi. Daca nu se cere testare, e absolut logic ca poti sa te vaccinezi. N-are nicio legatura daca ai trecut prin boala.

Vaccinurile nu se pot schimba, daca ai facut prima doza cu Pfeizer, pe a doua tot cu Pfeizer si invers. Sunt mici diferente in acel ARN mesager, deci cu unul ai inceput, cu ala termini. Este exclus sa se faca cu alt vaccin, se ia in considerare prima doza si a doua se face cu aceeasi.

Streinu Cercel: „Putem face caravane mobile şi să vaccinăm din uşă în uşă”

Trebuie sa avem centrele de vaccinare. Pe ultima suta de metri trebuie sa fie facute si operationale. Noi o cam lalaim cu vaccinarea, ceea ce dupa mine este inacceptabil, pentru ca spitalele sunt pline. Aceasta vaccinare ne aduce o bula de oxigen, astfel incat sa scadem numarul de infectati.

Nu pot sa raspund daca exista centrele de vaccinare, pentru ca nu m-am ocupat, dar putem face caravane mobile si sa vaccinam din usa in usa.

Eu nu am vazut nici măcar o singură persoană care nu vrea sa se vaccineze, ci doar care nu au unde sa se vaccineze. Pentru ca ne tinem de un calendar, fara sa luam in calcul ca oricine s-ar vaccina, din orice categorie, este un lucru benefic”, a declarat profesorul Streinu Cercel la România TV.

Citeşte şi: Reacţiile adverse ale vaccinului anti-covid. Alexandru Rafila: Nu s-au inregistrat reacţii adverse care să pună viaţa în pericol