Adrian Streinu Cercel, avertisment teribil despre turnura neaşteptată luată de coronavirus. „Vor să înţeleagă, bine! Nu, iarăşi bine!”

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș", s-a declarat îngrijorat de turnura luată de noul coronavirus în ultima perioadă.

21 sept. 2020, 04:36
Adrian Streinu Cercel, avertisment teribil despre turnura neaşteptată luată de coronavirus. „Vor să înţeleagă, bine! Nu, iarăşi bine!”

„În Spania apar cam 14.000 de cazuri pe zi, iar în Franța 13.000 de cazuri pe zi, ceea ce este cu totul și cu totul alarmant. Ceea ce este și mai interesant este că Elveția vine ușor din spate cu aproape 500 cazuri noi pe zi. La extremitatea cealaltă este China care a înregistrat 14 cazuri mari și late. Sunt cazuri de import. Și niciun caz nu a fost înregistrat în ultimele zile, la Beijing, ceea ce este wow! Asta demonstrează că se poate, dar se poate cu disciplină. Atunci când disciplina lipsește în contextul unei astfel de epidemii, lucrurile iau întorsături neplăcute”, a spus Arian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel: Cei care nu vor să poarte mască să-şi asume riscul îmbolnăvirii

Pentru că toamna este sezonul virozelor şi al gripei, iar afecţiunile virale contagioase ne sperie tot mai mult în pandemia cu noul coronavirus, Adrian Streinu Cercel a vorbit despre diferenţa dintre simptomele în cazul gripei şi cele în cazul infectării cu SARS CoV-2.

„Fiecare trebuie să fie responsabil pentru el însuşi şi respectiv pentru cei din jurul lui. Gripa se ştie clar cum se manifestă. Gripa asociată cu câteva simptome majore, respectiv dureri de cap, simţi ochii în fundul capului, dureri musculare şi stare generală foarte proastă la început, asociată pe fondul febril. Nu acelaşi lucru se întâmplă la infecţia cu SARS-CoV 2, unde simptomatologia este progresivă, de la o etapă la alta. E adevărat că şi la SARS CoV-2 poate să înceapă cu febră mare, dar asta doar în proporţie de circa 50-60% din cazuri. În rest, debutează lent şi cu tulburări de respiraţie. Oamenii au senzaţia că nu pot să respire în voie aşa cum o făceau până atunci (…) Din punct de vedere pediatric, copiii fac tot felul de viroze respiratorii de sezon şi evident că ele trebuie luate în calcul în context epidemiologic”, a spus Adrian Streinu Cercel.

Adrian Streinu Cercel, despre botniţă şi mască: „Fiecare este liber să îşi aleagă soarta”

„Lumea se sperie doar în momentul în care se îmbolnăveşte. Până nu se îmbolnăveşte şi nu a ajuns boala în dreptul lor, zic, pe mine nu mă poate afecta. Când îi afectează se întreabă de ce oare m-a afectat tocmai pe mine. Dânşii vorbesc despre botniţă. Eu nu ştiu să poarte cineva botniţă împotriva SARS CoV-2. Ştiu că trebuie să poarte mască şi asta recomand. Vor să înţeleagă, bine. Nu vor să înţeleagă, iarăşi bine. Fiecare este liber să îşi aleagă soarta”, a mai spus Adrian Streinu Cercel.