Adrian Streinu-Cercel: „Virusul va căpăta noi valenţe, urmează alte valuri”

Adrian Streinu-Cercel, la fel ca Alexandru Rafila sau Nelu Tătaru, avertizează că valul 4 nu va fi ultimul al pandemiei de coronavirus.

17 oct. 2021, 12:17
Adrian Streinu-Cercel: „Virusul va căpăta noi valenţe, urmează alte valuri”

Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de sănătate publică din Senat, avertizează că pandemia de COVID-19 nu se încheie cu valul 4, ci vor urma cel puțin alte două valuri pe viitor.

„Nu este problema dacă vine sau nu al patrulea val, pentru că al patrulea val este în momentul de față în fața noastră. Faptul că la Terapie Intensivă au început să se adune pacienții, denotă clar acest lucru. Practic, pacienții care sunt în Terapie Intensivă reprezintă acel procent de 5% de cazuri severe și dacă facem calculul înapoi, o să vedeți câte cazuri sunt în realitate, în spatele acestui procent de 5%, deci a numărului de pacienți care sunt în Terapia Intensivă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, duminică seară.

Emanuel Ungureanu susţine că CNAS a întrerupt contractele cu furnizorii de oxigen
„Din păcate, noi funcționăm exact cu același personal pe care l-am avut și în urmă cu 8 luni, și în urmă cu 1 an, și în urmă cu 1 an și 8 luni. Practic, aici trebuia să facem o mică dezvoltare, în sensul să dăm posibilitatea unor specialități colterale , să își facă o dezvoltare pe Terapie Intensivă, în așa fel încât să putem face față următoarelor valuri, pentru că noi vorbim acum de valul 4, dar trebuie să fim cât se poate de conștienți că pandemia nu se termină cu valul 4 și urmează încă cel puțin încă două valuri de aici încolo, categoric, cu alte variante”, a adăugat medicul.

Adrian Streinu-Cercel a explicat că virusul, pe măsură ce se transmite în rândul persoanelor, capătă noi valențe și face noi mutații, generând noi valuri ale pandemiei.

„Atât timp cât lumea nu înţelege să se vaccineze în aşa fel încât să pună stop propagării acestui virus, virusul pe măsură ce trece de la o persoană la alta, el va căpăta noi valenţe şi va face noi mutaţii, iar alte noi mutaţii vor face apanajul altor valuri. Deci totul depinde de noi”, a conchis Adrian Streinu-Cercel.

O delegație de experţi ai OMS vine în România, din cauza situaţiei epidemiologice dezastruoase
Cunoscut chirurg, despre tragediile din spitale: „Nu există doar COVID. Restul bolilor fac ravagii, nu şi-au luat concediu!”

Medicul chirurg Paul Ichim trage un semnal de alarmă în privința pacienților cu alte boli în afară de COVID și avertizează că și acestea fac ravagii. „Din cauza dihaniei ăsteia, mulţi bolnavi cu afecţiuni oncologice n-a fost depistaţi la timp. Nu există doar Covid, restul bolilor fac ravagii”, afirmă medicul.

„Lucrez în spital la patul bolnavului, ştiu ce se întâmplă în UPU (destul de bine), ştiu ce-i prin containerele de la poartă, prin Secţia de Covid de la etajul 1, prin Terapia Intensivă Covid, câţi mor. Atenţionez că nu-i de glumă, că-i mai rău că în primele 3 valuri. (…)

Din cauza dihaniei ăsteia, mulţi bolnavi cu afecţiuni oncologice n-a fost depistaţi la timp, sau urmăriţi adecvat. Aceştia vin acum în situaţii incredibile, disperate, la care ne batem capul cum putem să-i ajutăm. Nu există zi să nu descoperim şi să avem astfel de cazuri. Chestia asta reprezintă un stres ce se acumulează chiar pe corpul medical, nu poţi fi insensibil la suferinţă oamenilor, mai ales că ei stau doar cu noi, nu beneficiază de asistenţă familiei ce nu poate intră la vizită.

Fiecare are istoria lui, problemele lui familiale, disperarea lui şi toate sunt descărcate la noi. (…)Cam asta-i realitatea pe care o trăim zilnic, de aceea tot strigăm să organizăm şi altfel, că nu există doar Covid, că restul bolilor fac ravagii, nu şi-au luat concediu” , a scris pe Facebook dr. Paul Ichim, chirurg la Spitalul Judeţean Galaţi.