Adrian Streinu-Cercel vorbește despre tragedia de la Constanța: Nu putem să venim cu cerințe de 2022 pentru niște construcții făcute în anii 1960

Prof. Adrian Streinu-Cercel vine cu o primă reacție după ce nu mai puțin de șapte persoane și-au pierdut viața în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

01 oct. 2021, 22:44
Adrian Streinu-Cercel vorbește despre tragedia de la Constanța: Nu putem să venim cu cerințe de 2022 pentru niște construcții făcute în anii 1960

Adrian Streinu-Cercel vorbește despre tragedia de la Constanța. Medicul a transmis condoleanțe familiilor îndurerate și vorbește despre condițiile precare cu care spitalele din România se confruntă.

Adrian Streinu-Cercel vorbește despre tragedia de la Constanța: Nu putem să venim cu cerințe de 2022 pentru niște construcții făcute în anii 1960

„Este o tristețe fără margini. Este un eveniment déjà vu. În fața vieții și a bolii suntem toți egali. Mai ales într-o pandemie, când șansele umanității stau în solidaritate și nu în dezbinare.

Mă înclin cu tristețe în fața familiilor îndoliate, sunt alături de personalul medical și de salvatorii care au trecut prin această situație extremă. Ar trebui să ne vină odată mintea la cap și să avem de-a face cu niște oameni care sunt raționali, să avem niște măsuri, aceleași pentru toată lumea. Să nu schimbăm indicatorii de la o zi la alta, după cum ne place nouă, seara sau dimineața, în așa fel încât să asigurăm acestei populații din România o protecție civilă corespunzătoare pentru o problema de sănătate publică, care se cheamă infecția cu SARS-CoV-2.

Faptul că nu a mers o instalație de semnalizare este una, faptul că prizele nu erau funcționale e cu totul altceva.

Eu am lucrat de nenumărate ori, inclusiv la cabinetul prim-ministrului, să facem o întâlnire cu cei de la IGSU, să stabilim odată care sunt criteriile necesare, minimale, pentru spitalele care sunt vechi în România.

Nu putem să venim cu niște cerințe de 2022, din punct de vedere a așa-zisei preveniri a incendiilor, pentru niște construcții care sunt făcute în anii 1960. Poate ne venim odată în minte și realizăm că acest lucru nu se poate.

Cerem niște lucruri absurde și nu dăm autorizații pentru că nu corespund cu cerințe din 2021. Fraților, unde suntem?”, a spus Adrian Streinu-Cercel, la Antena 3.

Noi detalii halucinante ies la iveală după incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, soldat cu moartea a şapte pacienţi. Primăria Constanţa a tăiat de pe lista obiectivelor de investiţii pe anul 2021 mai multe proiecte legate de siguranţa la incendiu, printre care sistemul de detectare a incendiilor. Motivul: obiectivele ar fi urmat să fie realizate în cadrul unui proiect european de eficientizare energetică.
Citește și: Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa care a luat foc ceruse bani pentru obţinerea autorizaţiei ISU şi achiziţia de senzori de fum. Primăria l-a tăiat de pe lista de investiţii