Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa care a luat foc ceruse bani pentru obţinerea autorizaţiei ISU şi achiziţia de senzori de fum. Primăria l-a tăiat de pe lista de investiţii

Noi detalii halucinante ies la iveală după incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, soldat cu moartea a şapte pacienţi. Primăria Constanţa a tăiat de pe lista obiectivelor de investiţii pe anul 2021 mai multe proiecte legate de siguranţa la incendiu, printre care sistemul de detectare a incendiilor. Motivul: obiectivele ar fi urmat să fie realizate în cadrul unui proiect european de eficientizare energetică.

01 oct. 2021, 18:12
Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa care a luat foc ceruse bani pentru obţinerea autorizaţiei ISU şi achiziţia de senzori de fum. Primăria l-a tăiat de pe lista de investiţii

Documentul intitulat Planul Strategic 2020-2025, aflat pe site-ul Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, face referire la planurile de investiţii pe care unitate medicală dorea să le realizeze anul acesta. Primăria Constanţa, ce care are în subordine spitalul, a tăiat, însă, de pe listă anumite achiziții.

Pe această listă figurau un proiect tehnic pentru mărirea puterii electrice instalate în spital, inclusiv obţinerea avizului de racordare; lucrare de racordare la postul de transformare existent al ENEL în vederea măririi puterii instalate; proiect documentaţie tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu; proiect de specialitate sistem detecţie incendiu pentru autorizaţie ISU; Instalare sistem de detecţie incendiu, conform Adevărul.

În document, toate aceste investiţii au fost colorate cu roşu, la finalul unui tabel fiind regăsită motivarea.

„Obiectivele scrise cu roşu au fost tăiate de pe lista de investiţii de către Primăria Constanţa, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”, se arată în document.

Citeşte şi: Raed Arafat, primele declaraţii după tragedia de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa: „Nu exista instalaţia de detecţie a incendiilor”

Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa nu are serviciu intern de prevenire şi protecţie. Neregulile, semnalate încă din iulie

Potrivit Focuspress, consilierul local Adriana Arghirescu a atras atenţia, încă din luna iulie, că Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa nu are Serviciu Intern de Prevenire și Protecție, așa cum solicită legea.

De altfel, la sfârşitul lunii iulie, conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța a solicitat consilierilor locali aprobarea ocupării prin concurs a unor posturi vacante și temporar vacante, și a statului de funcții. Cu această ocazie, Grațiela Vasile, șef Serviciu Umane al unității medicale, a precizat că spitalul are 284 de angajați, dintre care 64 pe perioadă determinată, angajați fără concurs din cauza pandemiei de COVID-19.

Citeşte şi: Florin Cîţu anunţă demiteri după incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. „E de neacceptat să se întâmple astfel de tragedii în spitalele din România”

Consilierul local PNL Adriana Arghirescu, a avertizat că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase nu are Serviciu Intern de Prevenire și Protecție.

„Legea vă obligă, la peste 250 de angajați, să aveți constituit Serviciul Intern de Prevenire și Protecție. Legea este din 2006 și aveți probleme pe partea aceasta. Am observat și din analiza raportului managerului. De aceea vă atrag atenția că, la acest moment, sunteți în afara legii“, declara Adriana Arghirescu, conform sursei citate.

Citeşte şi: Primele imagini din saloanele ATI arse la spitalul din Constanţa. Unii pacienţi au ars de vii, alţii intoxicaţi. Şeful ISU: Au fost şi aici identificate nereguli, aspecte tehnice şi organizatorice

Potrivit legii, Serviciul Intern de Prevenire și Protecție se organizează în subordinea directă a angajatorului, ca o structură distinctă, fiind obligatoriu în cazul oricărei instituții sau firme care are peste 250 de angajați. Serviciul are atribuții pe liniile de securitate și sănătate a muncii, prevenire și stingere a incendiilor și protecția mediului.

Vineri, 1 octombrie 2021, un incendiu a izbucnit în Secţia ATI. Şapte pacienţi au murit, iar peste 100 au fost transferaţi la alte unităţi medicale din judeţ.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc la Constanţa”