Adrian Vasilescu: Economia post criză nu va mai fi ce a fost. Vezi cum se va schimba

Publicat: Marţi, 24 Septembrie 2013 13:27 // Actualizat: Marţi, 24 Septembrie 2013 13:27 // Sursa: Mediafax

Următorul model economic post criză nu se va mai baza pe creditare şi se va migra de la vânzare directă la leasing, iar statele vor pune taxe foarte înalte pentru materii prime şi materiale şi vor impozita minim munca, sistem care ar putea fi preluat şi de România, afirmă Adrian Vasilescu.

Foto: informatii-agrorurale.ro

"Lumea merge spre taxe foarte mari pentru materii prime şi materiale, pentru resurse. Resursele vor costa foarte mult sub efectul impozitării. Munca, tocmai pentru a stimula performanţa, inovaţia, va fi impozitată la minim. Şi România are de gândit, nu cumva este timpul de această schimbare?", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la seminarul despre IMM-uri.

Având în vedere schimbarea paradigmei de creditare şi a regulilor prudenţiale şi de adecvare a capitalurilor, Vasilescu spune că pe viitor creditul va ajunge pe ocolite la populaţie, mai întâi la companii şi apoi prin produse la populaţie.

Consilierul guvernatorului BNR a arătat că nu are un răspuns privind reluarea creditării, din mai multe puncte de vedere, deşi finanţarea a mers în continuare în anii de criză, chiar dacă nu la nivelul aşteptărilor şi la nivelul dinainte de anul 2008.

"Cât priveşte 2000-2008, aici un răspuns există. Ce a fost în perioada 2000-2008 nu va mai fi, nu în timpul vieţii mele, că vedeţi că am părul alb, dar nici în timpul vieţii dumneavoastră. Vreau să atrag atenţia asupra faptului să nu privim la ce a fost până în 2008. Şi nu doar aici în România, ci din Japonia până în America nu va mai fi ce a fost", a punctat Adrian Vasilescu.

El a explicat că nu se poate vorbi despre tendinţe, pentru că nu s-au conturat nicăieri în lume, şi a arătat ce schimbări intervin în agricultură.

"Tendinţa actuală în agricultură sunt seminţe care se pun în pământ şi rodesc 4-5 ani fără să mai răscoleşti pământul (...) Asta merge în toată lumea pentru că se migrează de la economia liniară la economia circulară", a exemplificat Vasilescu.

El a arătat că din circuitul economic (cercetare, dezvoltare, producţie, vânzare) dispare vânzarea pentru "că toată planeta gândeşte trecerea de la vânzare la leasing".

Potrivit lui Vasilescu, în perioada 2000-2008 o familie ţinea un televizor 3 ani, după care îl arunca pentru că lua un credit de la bancă pentru a-şi cumpăra un nou televizor.

"Arunci un televizor, ca să nu mă refer la automobil, dar automobilul este cel mai important, pentru că fabrica îţi va da un automobil, după trei ani ţi-l ia, îi mai face ceva şi ţi-l dă înapoi", a povestit Vasilescu despre viitorul model de comercial.

El a fost contrazis de ministrul delegat pentru IMM-uri, Afaceri şi Turism, Maria Grapini, care a afirmat că refuză să creadă în scenariul în care creditarea nu se va relua la nivelul anilor 2000-2008. Ministrul IMM-urilor a argumentat că istoria arată o permanentă repetiţie.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 oct 21:25
Votează email 0 email
...type="text/javascript"> Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, în limita unui plafon de garantare de 2 miliarde lei, a fost aprobat miercuri de Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă, potrivit Agerpres....
24 sep 17:20
...pune taxe foarte înalte pentru materii prime şi materiale şi vor impozita minim munca, sistem care ar putea fi preluat şi de Citește mai departe… Citeste mai departe ...
24 sep 13:35
... Următorul model economic post criză nu se va mai baza pe creditare şi se va migra...
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H