Adrian Vasilescu, consultant BNR: „2022 va fi anul în care scăpăm de pandemie. Se vorbește de o a treia criză economică”

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, consideră că 2022 va fi un an dificil. Chiar dacă pandemia nu va mai constitui o problemă, o a treia criză economică este inevitabilă.

28 dec. 2021, 22:42
Adrian Vasilescu, consultant BNR: „2022 va fi anul în care scăpăm de pandemie. Se vorbește de o a treia criză economică”

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a vorbit la Antena 3 despre cum va evolua economia în 2022, dar și despre sfârșitul pandemiei de COVID-19.

Adrian Vasilescu susține că este posibil ca în 2022 pandemia de COVID-19 să se sfârșească, potrivit evoluției istorice a marilor crize sanitare din istoria omenirii.

Adrian Vasilescu, consultant BNR: „Preţurile de la fasole şi cartofi au determinat creşterea mare a inflaţiei pe luna octombrie”

„Dacă Bill Gates are dreptate, atunci 2022 va fi nu numai anul în care scăpăm de pandemie dar va fi şi anul ultimei pandemii. Eu nu aş vrea să dau un sfat din capul meu, pentru că nu sunt profet(…). Au tot fost pandemii care au încercat foarte puternic lumea. Şi în general după pandemii au fost comportamente diferite.

Acum foarte multe reviste economice şi foarte multe centre economice se întreabă ce se va întâmpla cu grămezile de bani pe care sta populaţia lumii, pentru că a încetinit consumul în perioada pandemiei şi când încetineşte consumul se sting motoarele economiei”, a mai spus Adrian Vasilescu la Antena 3.

De asemenea, acesta a mai adăugat că o a treia criză economică este foarte posibilă.

„Sfârşim primul an al unui deceniu, deceniul 3 din acest secol, care s-a anunţat de la început foarte complicat şi cu multe semne grele. Lumea a învăţat din istorie că într-un secol se produc maxim două crize mari.

Şi iată că în secolul 21 s-au produs deja două crize foarte mari şi se vorbeşte deja de o a treia criză care este după colţ”, a spus Adrian Vasilescu, marţi,la Antena 3.

Potrivit aceleiași surse, 2022 vine cu credite mai scumpe şi rate mai mari. În primele zece zile din luna ianuarie, Banca Naţională trebuie să ia o decizie financiară extremă dacă va creşte sau nu dobânda-cheie.

Analiştii economici se aşteaptă ca dobânzile să crească, în contextul în care avem cea mai mare inflaţie din ultimii 13 ani.

Adrian Vasilescu (BNR): În România marcăm cel mai mic nivel de venituri în bugetul ţării raportat la PIB, din UE

Pot exista creşteri de zeci de lei de la lună la lună! Următorea şedinţă de politică monetară a BNR este programată în data de 10 ianuarie 2022. Analiştii se aşteaptă ca dobânda-cheie să crească fie cu 0,25%, fie cu 0,5%.

„Banca Naţională nu cred că se va pronunţa până în 10 ianuarie. Analize există din plin, dar nu sunt pentru public”, a completat Adrian Vasilescu.