Adrian Vasilescu (BNR): În România marcăm cel mai mic nivel de venituri în bugetul ţării raportat la PIB, din UE

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că Guvernul și Parlamentul ar trebui să cântărească bine înainte de a lua decizii privind eliminarea exceptării de la plata contribuţiilor pentru anumite categorii de angajaţi.

30 sept. 2021, 16:25
Adrian Vasilescu (BNR): În România marcăm cel mai mic nivel de venituri în bugetul ţării raportat la PIB, din UE

Suntem pe ultimul loc din UE la venituri în buget raportat la PIB, dar avem în acelaşi timp şi 2 milioane de români care primesc salariul minim pe economie, a punctat Adrian Vasilescu.

„Plec în primul rând de la ideea că una dintre problemele mari din economia românească este tocmai raportul fiscalităţii faţă de PIB-ul ţării. În România marcăm cel mai mic nivel de venituri în bugetul ţării raportat la PIB, din Uniunea Europeană. La noi nivelul veniturilor în PIB este sub 30%, sub 30% din PIB sunt veniturile adunate în buget. Pe ultimul loc din UE. Sunt multe ţări care merg până la 50%. Asta e o problemă.

O altă problemă este că, şi aşa mic cum este, în momentul de faţă, impozitul pe muncă apasă foarte mult într-o ţară cu venituri mici şi într-o ţară în care 2 milioane de salariaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. În aceste condiţii, având în vedere această balanţă cu două talere, sigur că se va impune o măsură luată cu mare chibzuinţă. Este problema Guvernului, problema Parlamentului. Aşteptăm şi noi să vedem cum se va rezolva, pentru că asta e balanţa, două talere care trag într-o parte şi-n alta”, a declarat Adrian Vasilescu, pentru Profit News.

Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a spus că are în lucru varianta eliminării excepțiilor de la plata impozitului și a contribuțiilor pe venit în mai multe domenii. La întrebarea dacă Guvernul va mări TVA în 2022, ministrul Vîlceanu a spus: ”Exclus să creştem TVA. Dar există o discuţie legată de excepţii la plata impozitului pe venit şi plata contribuţiilor”. Ministrul a precizat că e vorba de angajaţii din mai multe categorii, nu doar IT, cercetare şi construcţii.

”Toate excepţiile de la plata impozitului pe venit şi la plata contribuţiilor pe venit, plus excepţiile la plata impozitelor şi taxelor locale, sunt undeva la 3% din PIB. E o sumă foarte mare. Este o chestiune de echitate, corectitudine. Unii plătesc, alţii nu”, a declarat ministrul Finanţelor.