Adrian Vasilescu, despre scăderea burselor: Suntem în faţa unei necunoscute şi aşteptăm efectele, dar nu vine criza

Scăderile de pe pieţele internaţionale reprezintă o necunoscută ale cărei efecte vor fi observate în zilele următoare, dar nu va veni o criză, aceste contracţii reprezentând o corecţie, nu o cădere, a declarat, marţi, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu.

06 feb. 2018, 12:33
Adrian Vasilescu, despre scăderea burselor: Suntem în faţa unei necunoscute şi aşteptăm efectele, dar nu vine criza

Bursele din întreaga lumea au înregistrat marţi a doua zi de scădere consecutivă. Vasilescu nu consideră că aceste scăderi reprezintă un semnal al venirii crizei.

”Întotdeauna o astfel de afirmaţie este periculoasă pentru că şi Primul Război Mondial a început în zile senine, pieţele internaţionale nu se aşteptau să înceapă războiul. Şi o criză poată să înceapă, aparent din senin, dar acum nu vine criza. Ce se întâmplă pe piaţa americană este legat de evenimentele din aceste zile. În primul rând, este schimbată conducerea Fed. (…) Toată lumea se aşteaptă la creşterea dobânzilor în Statele Unite. Încă din vară vorbim de creşterea dobânzilor în toată lumea şi în primul rând în Statele Unite, că de acolo se dă semnalul. De 111 ani, toate crizele au venit de acolo, din Statele Unite”, a afirmat Vasilescu, pentru Digi24.

Consilierul guvernatorului BNR a atras atenţia că aceste scăderi vin pe fondul creşterii consumului şi a inflaţiei.

”Au crescut salariile, a scăzut şomajul, şi acesta este un semnal pentru creşterea consumului. Consumul mai mare aduce inflaţie, este clar că va fi inflaţie. Inflaţia mai mare va aduce dobânzi mai mari. Investitorii au început să vândă ca să-şi conserve banii. Efectele se răsfrâng asupra întregii planete. Suntem în faţa unei necunoscute şi aşteptăm efectele în zilele următoare. Dar, repet, nu vine criza”, a afirmat Vasilescu.

Cele mai mari burse din Uniunea Europeană (UE) au deschis ziua de marţi cu scăderi şi de peste 3%, după contracţiile de pe pieţele asiatice şi americane. Bursele din Asia au înregistrat marţi o nouă zi de scădere, după ce pieţele din Statele Unite au înregistrat luni cea mai mare contracţie din 2011.