Adrian Vasilescu: Inflaţia de la noi este o medie stricată. Multe preţuri au avut creşteri minime

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat la România TV că ţara noastră nu are o inflaţie în sensul exact al cuvântului, câteva creşteri de preţuri fiind cele care au stricat media.

06 feb. 2013, 11:03
Adrian Vasilescu: Inflaţia de la noi este o medie stricată. Multe preţuri au avut creşteri minime

Inflaţia de 5-6 la sută, prognozată de guvernatorul Mugur Isărescu, va fi urmată de o creştere pe măsură a preţurilor în prima parte a acestui an, acest fapt fiind confirmat de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Privind anul trecut, noi nu avem o inflaţie în sensul exact al cuvântului, pentru că inflaţie înseamnă creşterea generalizată a preţurilor de consum, iar România nu a cunoscut în ultimii ani o astfel de creştere generalizată.

Noi am avut câteva creşteri care au stricat media. Şi aşa ajungi la o medie de 4,7 la sută, cum am ajuns la sfârşitul anului trecut, care este o medie stricată. S-au scumpit cartofii cu 27,4% într-o lună, cu 15% în altă lună, s-a scumpit fasolea cu 6%, s-au scumpit ouăle cu 20%…

Ei bine, astfel de scumpiri, cu 27%, cu 20%, care sunt într-un tablou al inflaţiei cu mii de produse, au afectat maxim zece produse. Ele au stricat media. Aşadar inflaţia din România este o medie stricată. Nu este o inflaţie care să înnebunească populaţia că au crescut toate preţurile cu 6% şi că pensionarii sau salariaţii nu mai pot să îşi acopere cheltuielile. Majoritatea preţurilor au rămas în creşteri minime, chiar modice„, a mai declarat la România TV Adrian Vasilescu.