Adriana Pistol îl contrazice pe ministrul Rafila: Nu se vor construi 25 de spitale prin PNRR. Se fac diverse îmbunătăţiri, construcţii, amenajări

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a precizat că nu se vor construi 25 de spitale prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ci că acele unităţi medicale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri, construcţii, amenajări.

18 iul. 2022, 16:21
Adriana Pistol îl contrazice pe ministrul Rafila: Nu se vor construi 25 de spitale prin PNRR. Se fac diverse îmbunătăţiri, construcţii, amenajări

Adriana Pistol a fost întrebată, luni, într-o conferinţă de presă, despre faptul că Ministerul Sănătăţii a anunţat săptămâna trecută că vor fi construite 25 de spitale prin PNRR şi cât durează până când va fi prezentată lista acestor unităţi medicale.

„În mod sigur va dura, nu pot să vă dau un termen cât va dura, pentru că este o procedură destul de laborioasă. Problema este că nu vor construi 25 de spitale. În PNRR aceste 25 de spitale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri de construcţii, reamenajări, fie în totalitate, fie parţial în anumite secţii, deci nu se vor construi 25 de spitale”, a explicat secretarul de stat Adriana Pistol, potrivit news.ro.

Citeşte şi: Ce vise frumoase! Ministerul Sănătății promite să facă minuni cu banii din PNRR. S-a anunțat construirea a cel puțin 25 de spitale noi in urmatorii TREI ani

Întrebată câte dintre aceste spitale sunt noi, Adriana Pistol a răspuns: “Nici unul. 25 de spitale sunt selectate dintr-o listă de 49 pe baza acelor criterii care au fost elaborate pentru a primi bani să-şi îmbunătăţească stadiul în care ei lucrează acum. Spitale noi nu sunt decât acele spitale regionale. Nu au legătură acelea cu acestea 25”.

Declaraţia Adrianei Pistol vine după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că „pana in 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

Citeşte şi: Un nou val COVID în România. Ministerul Sănătăţii a cerut spitalelor să reactiveze planurile pentru COVID-19. Se revine la raportarea zilnică

„Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul PNRR.

Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective inscrise de către Ministerul Sănătății in anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană.

Investiția totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro.

Noile construcții vor respecta cerințele de eficiență energetică (NZEB), conform legislației naționale și standardele de calitate și performanță existente la nivel internațional.

Includerea proiectelor în lista proiectelor finanțate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătății, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.

Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții”, a transmis MS.