Adriean Videanu a fost eliberat din arestul poliţiei. Va fi cercetat penal sub control judiciar

Adriean Videanu a fost eliberat. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus măsura controlului judiciar în cazul fostului ministru al Economiei. Videanu, inculpat în dosarul fostei şefe DIICOT, are însă interdicţia de a părăsi ţara. Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş rămân în continuare în arest preventiv.

06 feb. 2015, 06:37
Adriean Videanu a fost eliberat din arestul poliţiei. Va fi cercetat penal sub control judiciar

Sentinţa eliberării a fost dată în miez de noapte, după mai multe ore de audiere a celor implicaţi în dosar, informează România TV. Doar Adriean Videanu i-a convins pe magistraţi să-l elibereze. 

Astfel, instanţa a dispus ca Videanu să fie cercetat sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi ţara, în timp ce Alinei Bica, consilierul acesteia Florentin Mihăilescu, Dorin şi Alin Cocoş vor rămâne în arest, a precizat avocatul lui Videanu.

Hotărârea este definitivă.

Citeşte şi Alina Bica, Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş rămân în arest

Controlul judiciar presupune prezentarea la poliţie şi la termenele de judecată de fiecare dată când este chemat. 

Citeşte şi ÎCCJ judecă joi contestaţia privind arestarea preventivă a lui Bica, Videanu, Dorin şi Alin Cocoş

Adriean Videanu a fost reţinut, joi seară, de DNA în dosarul fostei şefe DIICOT, Alina Bica, potrivit România TV. Fostul ministru al Economiei este acuzat de procurorii anticorupţie de complicitate la abuz în serviciu.

Adriean Videanu i-a cerut Alinei Bica să scoată bunuri de sub sechestru, într-un dosar vizându-l pe omul de afaceri Ioan Niculae, pentru ca acestea să poată fi vândute. Mai exact, ar fi vorba despre 80 de acţiuni la societatea Titan Mar SA, în valoare de 277.000 lei, care au fost puse sub sechestru de DIICOT într-un dosar al omului de afaceri Ioan Niculae, care ar fi cumpărat gaze sub preţul pieţei de la Ministerul Economiei, în perioada în care această instituţie era condusă de Videanu. Acesta ar fi convins-o pe Alina Bica să ridice sechestrul, pe 25 februarie 2014, în schimbul unor foloase necuvenite, deşi singurii care puteau face acest lucru erau judecătorii.

Prin ridicarea sechestrului, Bica l-ar fi ajutat pe Videanu să-şi pună la adăpost acţiunile sechestrate şi obţină foloase necuvenite, de 277.000 de lei, prin înstrăinarea lor. Astfel, a rămas fără obiect măsura asiguratorie dispusă de procurorul de caz, care reprezenta garanţia recuperării prejudiciului cauzat, au mai arătat sursele citate.

„Domnul Videanu şi-a uzitat toate depturile procesuale. DNA a înţeles să emită o ordonanţă pentru 24 de ore pentru posibilă faptă de complicitate la abuz în serviciu. Ne vom prezenta în faţa judecătorilor pentru a dovedi că domnul Videanu nu a fost implicat în această faptă”, a declarat avocatul lui Adriean Videanu, Cristian Ene.

Prejudiciul în dosar este de 11 milioane de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.