Videanu: După discuţia cu procurorii, am toate argumentele şi probele în dovedirea nevinovăţiei

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat joi, la ieşirea de la DIICOT, că după discuţia cu anchetatorii ştie că are toate probele şi argumentele prin care să-şi dovedească nevinovăţia în raport de acuzaţiile de subminare a economiei naţionale şi complot.

RomaniaTV.net
12 sept. 2013, 07:52
Videanu: După discuţia cu procurorii, am toate argumentele şi probele în dovedirea nevinovăţiei

Adriean Videanu a stat aproximativ o oră în sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), unde anchetatorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu favorizarea intereselor firmei SC Interagro SA, a lui Ioan Niculae.

Fostul ministru al Economiei a spus că, după discuţia cu procurorii DIICOT, a înţeles că are toate argumentele şi probele necesare dovedirii nevinovăţiei sale în acest dosar, pe care le va înmâna procurorilor pe parcursul anchetei.

Întrebat de ce a ajuns să fie pus sub acuzare pentru astfel de fapte, devreme ce el susţine că este nevinovat, Videanu a spus că aşa se întâmplă când anchetatorii primesc informaţii doar dintr-o singură direcţie. Videanu a precizat că va reveni la DIICOT pentru a depune un memoriu, prin care să combată acuzaţiile procurorilor.

DIICOT a anunţat că în 9 septembrie a fost începută urmărirea penală în cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei naţionale.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în 8 septembrie, ministrului Justiţiei cererile de urmărie penală pentru Adriean Videanu şi Ovidiu Silaghi.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a comunicat DIICOT, în 9 septembrie, că preşedintele a transmis ministrului Justiţiei cererea privind urmărirea penală a lui Videanu Adriean.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.

Demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale, au precizat procurorii.

Comisia juridică a Senatului se va întruni în 18 septembrie, în şedinţă secretă, pentru a studia materialul probator în cazul ministrului Economiei Varujan Vosganian, pentru care Parchetul de pe lângă ICCJ a cerut începerea urmăririi penale, iar ministrul a fost invitat la comisie în 1 octombrie.