Adriean Videanu: Nu sunt o victimă politică, voi cere procurorilor desecretizarea şedinţelor de Guvern

Adriean Videanu a fost prezent marţi seara în studioul România TV şi a declarat că nu se consideră o victimă politică în dosarul Romgaz în care procurorii DIICOT îl acuză de subminarea economiei naţionale şi complot. Totodată, el a spus că atunci când va ajunge în faţa procurorilor va cere desecretizarea şedinţelor de guvern la care a luat parte.

03 sept. 2013, 20:57
Adriean Videanu: Nu sunt o victimă politică, voi cere procurorilor desecretizarea şedinţelor de Guvern

Adriean Videanu crede că preşedintele Traian Băsescu va da undă verde pentru anchetarea sa, în dosarul în care procurorii DIICOT îl acuză de subminarea economiei naţionale şi complot. Prezent în studioul România TV, fostul ministru al economiei a precizat că în momentul în care va trebui să ofere răspunsuri anchetatorilor va cere desecretizarea şedinţelor de Guvern în baza cărora s-a aprobat continuarea politicii de discount la livrările de gaze.

Citeşte şi Videanu se apără: Extrasele din stenograme sunt prezentate fragmentat, creând o imagine falsă

Înţeleg din presă că am fost monitorizat vreun an şi jumătate, este foarte bine. (…) Au fost peste şapte şedinţe de Guvern în care am discutat acest subiect. A fost un proiect de ordonanţă iniţiat la Ministerul Agriculturii la care şi Ministerul Economiei a lucrat, evident, pe această temă. (…) Chestiunea cu discountul a fost aprobată în martie 2008 de către Guvernul Tăriceanu printr-o notă prezentată de ministrul Varujan Vosganian. (…) Noi, în ianuarie 2009, am reluat discuţiile în Guvern şi eu am promovat un memorandum pe conceptul de a sprijini agricultura şi industria chimică, astfel încât Guvernul să ia decizia dacă continuă politica de discount„, a spus Videanu.

Citeşte şi Videanu, INTERCEPTAT de DIICOT în dosarul de subminare a economiei. Vezi ce discuta cu Ioan Niculae

El a respins ideea de a fi acuzat de complot. „În primul rând, actele pe care le-am înaintat Guvernului spre aprobare au un caracter general şi nu se vorbeşte acolo de niciun fel de companie, nici măcar de Interagro. N-am emis niciun ordin de ministru. E adevărat, am înaintat Guvernului să ia o decizie sau nu legat de continuarea politicii de discount. Guvernul României a aprobat un memorandum cu caracter general„, a mai declarat el.

În opinia lui Videanu, este normal ca procurorii să ceară informaţii de la cei care au promovat acte normative. „Până nu ajung să văd despre ce este vorba nu pot să fac alte comentarii. Eu nu cred că sunt o victimă politică. Există o suspiciune. Obligaţia mea este să pun la dispoziţia anchetatorilor toate informaţiile pe care le am„, a completat fostul ministru al Economiei.

Despre întâlnirile şi convorbirile pe care le-ar fi avut cu Ioan Niculae, patronul Interagro, Videanu a spus: „Ceea ce a aprobat Guvernul Boc nu are nicio legătură cu Ioan Niculae. Am vorbit cu Ioan Niculae cred că de două ori în timpul mandatului meu de ministru şi cred că m-am întâlnit de trei ori şi vreau să vă spun deschis pentru ce: Ioan Niculae a făcut o investiţie de bioetanol la Zimnicea în Teleorman şi a fost o investiţie de aproape 100 de milioane de euro„, a mai declarat Videanu, la România TV.

Citeşte şi DIICOT: Videanu şi Vosganian numeau la Romgaz „marionete” controlabile în interesul lui Niculae