Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov a iniţiat procedura de revocare a şefei CSM, Lia Savonea

Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov a iniţiat procedura de revocare din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a Liei Savonea, preşedintele CSM, pentru că ar fi iniţiat, în 29 ianuarie, modificarea Legii nr.303/2004 şi a Legii nr. 304/2004, în lipsa unei hotărâri a Plenului CSM.

RomaniaTV.net
25 feb. 2019, 15:13
Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov a iniţiat procedura de revocare a şefei CSM, Lia Savonea

Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov, convocată luni de mai mult de o treime dintre judecătorii curţii, a luat în dezbatere necesitatea adoptării unui punct de vedere privitor la modificările aduse legilor justiţiei prin OUG nr.7/2019 şi iniţierea procedurii de revocare din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, din partea curţilor de apel, a judecătoarei Lia Savonea, preşedinte al CSM.

„În urma dezbaterilor, referitor la primul punct, în unanimitate, judecătorii Curţii de Apel Braşov au hotărât emiterea unui punct de vedere în sensul că: dezaprobă nerespectarea de către puterea Executivă a principiului cooperării loiale, prin adoptarea actului normativ menţionat în mai puţin de 24 ore, de la momentul solicitării avizului Consiliului Superior al Magistraturii, punând acest organism în imposibilitatea practică de a-l emite; apreciază că nu este îndeplinită condiţia urgenţei prevăzută de art.115 alin.4 din Constituţie cu privire la majoritatea modificărilor legislative (cu excepţia celor privind admiterea în magistratură şi înlăturarea necorelării din legislaţia anterioară referitoare la punctajul aferent probelor din cadrul concursului pentru promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie)”, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Braşov.

Sursa citată mai subliniază încălcarea principiului separării carierelor judecătorilor şi procurorilor prin modificarea în sensul că şi vechimea în funcţia de procuror (nu doar cea în funcţia de judecător) este luată în considerare la promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi acordarea posibilităţii unui judecător de a fi numit într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.

De asemenea, judecătorii braşoveni atrag atenţia asupra eliminării controlului ierarhic superior al actelor emise de procurorul şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, contrar dispoziţiilor art.132 alin.1 din Constituţie şi a Deciziei nr.33/2018 a Curţii Constituţionale a României (pct. 149/151).

Totodată, în cadrul şedinţei, Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov, cu majoritatea voturilor celor prezenţi, a hotărât iniţierea procedurii de revocare din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, din partea curţilor de apel, a judecătoarei Lia Savonea, preşedintele CSM, motivat de încălcarea art.38 alin.5 din Legea nr.317/2004, în sensul că a iniţiat, în 29 ianuarie, modificarea Legii nr.303/2004 şi a Legii nr.304/2004, în lipsa unei hotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, se mai precizează în comunicat.

Citeşte şi: Plenul CSM cere Guvernului abrogarea OUG 7 prin care s-au modificat legile justiţiei. Scrisoarea deschisă către Dăncilă