Aeronava AirAsia, dispărută de pe radar: Trei cadavre au fost recuperate până în prezent

Mai multe cadavre, dar şi bucăţi din epava avionului Air Asia, dispărut duminică dimineaţă, au fost văzute plutind pe mare de echipele de căutare. Mai mult, serviciile de intervenţie au detectat un obiect mare pe fundul apei, despre care se crede că ar fi aeronava. Printre obiectele văzute se află o vestă de salvare, o plută, un tobogan gonflabil şi o uşă. Echipele de salvare au recuperat trei cadavre.

30 dec. 2014, 09:14
Aeronava AirAsia, dispărută de pe radar: Trei cadavre au fost recuperate până în prezent

„Am recuperat astăzi trei cadavre, care se află în prezent pe nava de război Bung Tomo”, a declarat directorul agenţiei, Bambang Soelistyo, într-o conferinţă de presă, precizând că este vorba despre două femei şi un bărbat.

Purtătorul de cuvânt al Marinei indoneziene, Manahan Simorangkir, a declarat anterior pentru AFP că o navă de război a recuperat peste 40 de cadavre din mare. Ulterior, el a afirmat că a fost vorba despre o neînţelegere în cadrul echipei sale.

„Potrivit radioului militar, nava de război Bung Tomo a recuperat 40 de cadavre, iar numărul lor creşte. Sunt foarte ocupaţi acum”, a precizat Manahan Simorangkir.

Mai multe cadavre ale accidentului în care a fost implicat un avion AirAsia, dispărut duminică de pe radar, şi rămăşiţe ale acestuia, au fost reperate în Marea Java, potrivit unui anunţ făcut de Forţele Navale din Indonezia.

Pe mare au fost văzute plutind şi 10 obiecte, între care un tobogan de evacuare, o uşă, veste de salvare şi o plută gonflabilă. Acestea se află la aproximativ 10 kilometri de locul unde se afla Airbusul în momentul în care a pierdut contactul cu turnul de control. Autorităţile au anunţat că vor trimite elicoptere în zonă imediat ce vremea le va permite.

Între timp, au apărut primele ipoteze privind cauzele tragediei. Avionul trebuia să aterizeze în Singapore la ora locală 8.30, adică două şi jumătate, ora României, însă a fost dat dispărut cu aproximativ două ore înainte.

Potrivit unor experţi, avionul zbura cu circa 160 de kilometri pe oră mai încet decât ar fi trebuit pentru altitudinea la care se afla în momentul în care a intrat în furtună. Deşi aeronavele Airbus A320 sunt moderne, radarele cu care sunt echipate au uneori probleme. Astfel că este posibil ca piloţii să nu îşi fi dat seama cât de rea era vremea. Pe de altă parte, cu numai câteva momente înainte ca avionul să dispară, piloţii ceruseră permisiunea să zboare mai sus. Nu li s-a acordat, însă, dreptul, pentru că în zonă se aflau foarte multe alte aeronave şi exista riscul unei ciocniri.

La bordul avionului Air Asia se aflau 162 de persoane, dintre care 17 copii. Cei mai mulţi pasageri erau din Indonezia, însă erau şi călători din Franţa sau Marea Britanie. Avionul zbura pe ruta Surabaya-Singapore şi a dispărut deasupra Mării Java, la jumătatea distanţei.

Aeronava s-ar fi prăbuşit în Marea Java, în apropiere de Insula Belitung, însă informaţiile nu au fost confirmate încă oficial.