Aerul condiţionat, periculos pentru sănătate. Favorizează sau nu transmiterea coronavirusului?

Temperaturile peste limita suportabilităţii din ultimii ani ne-au determinat să dezvoltăm o relaţie temeinică cu aparatele de aer condiţionat. Dincolo de confortul de moment pe care ni-l oferă acestea, prezintă şi o serie de pericole pentru sănătate demne de luat în seamă.

27 iun. 2021, 09:31
Aerul condiţionat, periculos pentru sănătate. Favorizează sau nu transmiterea coronavirusului?

Aerul condiţionat, periculos. Dacă nu sunt curăţate în mod corect şi la intervale regulate de timp, aparatele de aer condiţionat sunt adevărate surse de infecţii.

Aerul condiţionat, periculos pentru sănătate. Ce afecţiuni poţi dezvolta

Răspândind cu mare uşurinţă microbi şi bacterii, acestea favorizează apariţia virozelor, bronşitelor, sinuzitei, conjunctivitei, blefaritei, otitei sau legionelozei, o afecţiune care se manifestă prin dureri de cap, febră scăzută, tuse uscată, diaree, dureri musculare și abdominale. În cazuri grave, aceasta bacterie poate duce la apariția pneumoniei, scrie doctorulzilei.ro.

O persoană cu un sistem imunitar deficitar sau cu boli cronice precum astm bronșic, bronhopneumopatie obstructivă cronică sau rino-sinuzită cronică este mult mai predispusă la dezvoltarea de complicaţii în urma infectării cu bacterii răspândite de aceste aparate.

Citeste si Atenţie la ce cumpăraţi! Pesticid periculos pentru sănătate, depistat în 7.000 de produse alimentare

Cum se curăţă aparatul de aer condiţionat

Curăţarea aparatului de aer condiţionat se face simplu, astfel încât poate fi realizată de oricine, nu doar de personal specializat.

Mai întâi, scoate-l din priză. Aparatul este format din două unităţi, una de interior şi alta de exterior. Începe prin a curăţa unitatea de interior cu o lavetă umedă, înmuiată într-o soluţie formată din apă şi puţin oţet sau bicarbonat. Masca unităţii interioare este detaşabilă. Este recomandat să scoţi componenta atunci când te ocupi de curăţare, s-o cureţi şi s-o dezinfectezi. Înainte de a o monta la loc, asigură-te că este uscată foarte bine. Odată ce ai scos masca, poţi să te foloseşti de un aspirator pentru a aspira praful din interiorul aparatului de aer condiţionat.

Pentru a scoate filtrul trebuie să rabatezi masca frontală a unităţii interioare până când aceasta se blochează. Apoi prinde filtrul de aer şi să-l tragi în jos. Îl poţi curăţa cu apă şi oţet. Lasă-l să se usuce, apoi introdu partea superioară a filtrului în aparatul de aer condiţionat până când este complet fixat, după care închide masca frontală.

Aerul condiţionat favorizează transmiterea coronavirusului

Un studiu recent, publicat în Emerging Infectious Diseases, a descoperit că nouă persoane din localitatea chineză Wuhan, primul epicentru al epidemiei de coronavirus, au fost infectate cu noul virus prin simplul fapt că stăteau în apropierea unui aer condiţionat, în restaurant. Potrivit cercetătorilor, virusul a fost răspândit de o persoană asimptomatică aflată la o masă poziţionată în imediata apropiere a aparatului de aer condiţionat. Mai târziu, patru persoane de la masă au fost testate pozitiv cu COVID-19, la fel alte cinci de la mesele alăturate.

Citeste si Unul dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare ale românilor este la fel de periculos precum ţigările. Avertismentul transmis de specialişti!

Manish Butte, medic şi profesor al departamentului de microbiologie, imunologie şi genetică moleculară de la Universitatea din California, Los Angeles, a menţionat pentru Health că, în spaţiile publice precum restaurante, birouri sau săli de fitness, aerul condiţionat poate reprezenta un potenţial risc, iar totul are de-a face cu modul în care acesta funcţionează. Aerul condiţionat circulă aerul mult mai rapid şi elimină umiditatea.

Mai puţină umiditate în aer duce la evaporare, ceea ce face ca aerosolii să se usuce şi să dispară”, spune Butte.

Aceste particule conţin în mare parte apă, dar şi agenţi patogeni precum coronavirusul. Atunci când respirăm, vorbim, tuşim sau strănutăm, aceste particule se împrăştie. Printr-o simplă tuse sunt eliminaţi circa 3.000 de aerosoli, în timp ce prin strănut se elimină aproximativ 30.000 de aerosoli.

 

 


loading...