Aerul condiţionat, periculos pentru sănătate. Favorizează sau nu transmiterea coronavirusului?

Temperaturile peste limita suportabilităţii din ultimii ani ne-au determinat să dezvoltăm o relaţie temeinică cu aparatele de aer condiţionat. Dincolo de confortul de moment pe care ni-l oferă acestea, prezintă şi o serie de pericole pentru sănătate demne de luat în seamă.
Alina Costache
27 iun. 2021, 09:31
Aerul condiţionat, periculos pentru sănătate. Favorizează sau nu transmiterea coronavirusului?

Aerul condiţionat, periculos. Dacă nu sunt curăţate în mod corect şi la intervale regulate de timp, aparatele de aer condiţionat sunt adevărate surse de infecţii.

Aerul condiţionat, periculos pentru sănătate. Ce afecţiuni poţi dezvolta

Răspândind cu mare uşurinţă microbi şi bacterii, acestea favorizează apariţia virozelor, bronşitelor, sinuzitei, conjunctivitei, blefaritei, otitei sau legionelozei, o afecţiune care se manifestă prin dureri de cap, febră scăzută, tuse uscată, diaree, dureri musculare și abdominale. În cazuri grave, aceasta bacterie poate duce la apariția pneumoniei, scrie doctorulzilei.ro.

O persoană cu un sistem imunitar deficitar sau cu boli cronice precum astm bronșic, bronhopneumopatie obstructivă cronică sau rino-sinuzită cronică este mult mai predispusă la dezvoltarea de complicaţii în urma infectării cu bacterii răspândite de aceste aparate.

Citeste si Atenţie la ce cumpăraţi! Pesticid periculos pentru sănătate, depistat în 7.000 de produse alimentare

Cum se curăţă aparatul de aer condiţionat

Curăţarea aparatului de aer condiţionat se face simplu, astfel încât poate fi realizată de oricine, nu doar de personal specializat.

Mai întâi, scoate-l din priză. Aparatul este format din două unităţi, una de interior şi alta de exterior. Începe prin a curăţa unitatea de interior cu o lavetă umedă, înmuiată într-o soluţie formată din apă şi puţin oţet sau bicarbonat. Masca unităţii interioare este detaşabilă. Este recomandat să scoţi componenta atunci când te ocupi de curăţare, s-o cureţi şi s-o dezinfectezi. Înainte de a o monta la loc, asigură-te că este uscată foarte bine. Odată ce ai scos masca, poţi să te foloseşti de un aspirator pentru a aspira praful din interiorul aparatului de aer condiţionat.

Pentru a scoate filtrul trebuie să rabatezi masca frontală a unităţii interioare până când aceasta se blochează. Apoi prinde filtrul de aer şi să-l tragi în jos. Îl poţi curăţa cu apă şi oţet. Lasă-l să se usuce, apoi introdu partea superioară a filtrului în aparatul de aer condiţionat până când este complet fixat, după care închide masca frontală.

Aerul condiţionat favorizează transmiterea coronavirusului

Un studiu recent, publicat în Emerging Infectious Diseases, a descoperit că nouă persoane din localitatea chineză Wuhan, primul epicentru al epidemiei de coronavirus, au fost infectate cu noul virus prin simplul fapt că stăteau în apropierea unui aer condiţionat, în restaurant. Potrivit cercetătorilor, virusul a fost răspândit de o persoană asimptomatică aflată la o masă poziţionată în imediata apropiere a aparatului de aer condiţionat. Mai târziu, patru persoane de la masă au fost testate pozitiv cu COVID-19, la fel alte cinci de la mesele alăturate.

Citeste si Unul dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare ale românilor este la fel de periculos precum ţigările. Avertismentul transmis de specialişti!

Manish Butte, medic şi profesor al departamentului de microbiologie, imunologie şi genetică moleculară de la Universitatea din California, Los Angeles, a menţionat pentru Health că, în spaţiile publice precum restaurante, birouri sau săli de fitness, aerul condiţionat poate reprezenta un potenţial risc, iar totul are de-a face cu modul în care acesta funcţionează. Aerul condiţionat circulă aerul mult mai rapid şi elimină umiditatea.

Mai puţină umiditate în aer duce la evaporare, ceea ce face ca aerosolii să se usuce şi să dispară”, spune Butte.

Aceste particule conţin în mare parte apă, dar şi agenţi patogeni precum coronavirusul. Atunci când respirăm, vorbim, tuşim sau strănutăm, aceste particule se împrăştie. Printr-o simplă tuse sunt eliminaţi circa 3.000 de aerosoli, în timp ce prin strănut se elimină aproximativ 30.000 de aerosoli.

 

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Duminică, 6 iulie 2025, ultima zi în care se mai întâmplă așa ceva la Digi RCS RDS, Vodafone, Orange și Telekom. De luni, 7 iulie, toți operatorii de telefonie mobilă sunt obligați la așa ceva
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african