Unul dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare ale românilor este la fel de periculos precum ţigările. Avertismentul transmis de specialişti!

Cercetătorii trag un semnal de alarmă şi spune că funinginea care se produce în timp ce facem carne pe grătar, după ce a ajuns în organism rămâne definitiv în plămân şi produce efecte ireversibile.

11 mai 2021, 23:37
Unul dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare ale românilor este la fel de periculos precum ţigările. Avertismentul transmis de specialişti!

Unul dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare ale românilor este la fel de periculos precum ţigările. Gudronul reprezintă un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui si a frunzelor. Acesta precipită în funigine şi se depune în plămânul unui fumător şi rămâne acolo. Substanţa este produsă de orice materie arsă, indiferent că vorbim despre ţigări sau de carnea preparată la grătar, pe foc direct. „Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi”, avertizează speciaţiştii.

Unul dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare ale românilor este la fel de periculos precum ţigările

Dacă luaţi gudron dintr-un grătar, îl duceţi direct în ficat. Acest organ este un reactor chimic , dar nu poate să îl prelucreze. Deci va fi aruncat în sânge. Şi după o ţigară, gudronul intră direct în sânge. În artere produce stres oxidativ, deci aterosleroza poate apare devreme. Atero-scleroza e cea care produce accident vascular cerebral şi infarct miocardic.

Citeşte şi: Directorul Morgan Stanley a devenit cel mai bine plătit bancher de pe Wall Street, cu 33 milioane de dolari în 2020. Acum 10 ani banca declanşa marea criză şi era în pragul falimentului, fiind salvată cu banii americanului de rând
 

„Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!” explică dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată de la Universitatea Politehnică din Bucureşti.   „Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plăman. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn.  Funinginea rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă. Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi. E greu să vedeţi aceste efecte cu ochiul liber”, explică dr Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

Citeşte şi: Francezii dau lecţii autorităţilor române. În timp ce studenţii din ţara noastră îşi iau adio de la gratuitatea de tren, în Franţa elevii primesc saci cu alimente – FOTO