Aerul continental polar a pus stăpânire pe România: Au fost minus 29 de grade la Miercurea Ciuc

Cea mai scăzută temperatură din ţară s-a înregistrat miercuri dimineaţa la Miercurea Ciuc unde au fost minus 29 de grade Celsius. Şi în restul ţării, minimele dimineţii de miercuri sunt mult mai scăzute decât temperatura normală pentru acestă perioadă. S-au înregistrat minus 29 de grade în depresiunile montane din estul Transilvaniei, minus 28 în nordul Moldovei, iar în Maramureş până la minus 26 de grade.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 07:45
Aerul continental polar a pus stăpânire pe România: Au fost minus 29 de grade la Miercurea Ciuc

Cea mai coborâtă temperatură este la Miercurea Ciuc, în Harghita, unde sunt minus 29 de grade. La Rădăuţi şi Întorsura Buzăului sunt minus 28 de grade Celsius, iar la Satu Mare sunt minus 27. Jandarmii harghiteni au patrulat, în noaptea de luni spre marţi, în zona gărilor şi autogărilor din judeţ şi au condus la adăposturile de noapte cinci persoane, iar pentru alte cinci au asigurat, prin contribuţia proprie, servirea mesei.

Prefectul Harghitei, Ladányi László Zsolt, a solicitat primăriilor să acţioneze pentru evitarea oricăror situaţii care ar putea pune în pericol vieţi omeneşti. Autorităţile trebuie să identifice persoanele fără adăpost, precum şi cele care nu au încălzire în locuinţe. În oraşe acestea vor fi transportate la adăposturi, iar la sate primăriile se vor îngriji pentru încălzirea locuinţei.

În sud-estul ţării, chiar dacă temperaturile au scăzut până sub limita gerului, însă nu foarte mult, intensitatea vântului ce suflă cu 40, până spre 60 de kilometri pe oră, face ca temperatura reală resimţită să fie cu mult mai scăzută. Este vorba despre vreme geroasă şi temperaturi mult mai scăzute decât ar fi normal la această dată în mare parte a ţării.

Maximele se vor încadra între minus 16 şi minus 18 grade în nordul Moldovei, până spre minus 6 grade, minus 7 grade în vestul ţării dar şi în sud-est pe litoral, valori care sunt chiar şi cu peste 15 grade mai mici decât mediile climatologice ale acestei perioade.

Noaptea şi dimineaţa vor fi temperaturi predominant sub minus 15 grade, minus 23, 25 de grade, chiar şi în Capitală se aşteaptă în nopţile următoare valori care să coboare până spre minus 18, minus 19 grade. Din punct de vedere al maximelor în general între minus 15 şi minus 5 grade.

Sâmbătă dimineaţa se anticipează din nou valori sub minus 25 de grade, evident în nordul ţării, în nord-estul ţării şi în depresiunile din estul Transilvaniei.

Din punct de vedere al precipitaţiilor, acestea vor fi destul de puţine, câteva fulguieli până spre finalul săptămânii, însă ceaţa cu depunere de chiciură devine de interes. În prezent este o avertizare de vreme severă imediată valabilă pentru zona Satu Mare. Ceaţa cu depunere de chiciură reduce semnificativ vizibilitatea.

Se pare că începând de duminică, vremea se va ameliora treptat din punct de vedere termic, astfel că la începutul săptămânii viitoare am putea spune că am scăpat în general de ger, însă vor mai fi temperaturi sub pragul gerului în timpul nopţii doar în estul şi nord-estul ţării, după care şi în aceste zone temperaturile se vor ameliora.

Temperaturile vor avea tendinţa să treacă de pragul de îngheţ, astfel că valorile maxime la începutul săptămânii viitoare se vor încadra între 0 şi 1 grad în estul Transilvaniei şi până spre 4, 5 grade pe litoral. Însă şi în acestă situaţie temperaturile vor fi sub cele normale pentru acestă perioadă.

Nu va exista o creştere foarte bruscă de temperatură, astfel încât nu se va pune problema inundaţiilor.