Afacerea bancnotelor false de 50 de euro. Mașini, telefoane și tratamente cosmetice, cu bani falşi

Mega reţea de bani falşi! Mai mulţi interlopi au fost prinşi de procurori după ce au falsificat bancnote de 50 de euro cu care au dat zeci de ţepe şi au cumpărat tratamente de lux pentru soţii. 

RomaniaTV.net
20 mart. 2019, 09:04
Afacerea bancnotelor false de 50 de euro. Mașini, telefoane și tratamente cosmetice, cu bani falşi

Mai multe persoane din Bucureșți care au conexiuni în lumea interlopă a Capitalei și care au deținut o cantitate însemnată de moneda străînă falsificată au plasat pe piață 72 bancnote contrafăcute în cupiura de 50 euro. În total, 3.600 de euro.

„Sunt forță, forță, sunt ăștia”, se laudă într-o discuție telefonică Ioan-Alin Nacu (32 de ani) . Bărbatul nu știa că este monitorizat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) într-un dosar de înșelăciune și punere în circulație de valori străine falsificate, scrie ziare.com.

Mai multe persoane care vindeau produse online au fost păcălite în acest caz. Procurorii spun despre Nacu Alin că este un individ violent și agresiv, fiind cunoscut în mediile infracționale cu pseudonimul Cheliosu sau Alin Chelul.

El apărea frecvent în anturajul unor lideri ai grupărilor interlope Duduianu, Caran sau Sportivii. În plus, era prieten bun cu Văduva Sofian zis Denom, unul dintre liderii clanului Duduianu, și cu Roșcă Nicolae, zis Nicu, influent în clanul Sportivilor.

În octombrie 2016, Cheliosu a fost condamnat de Tribunalul Munchen la un an și 11 luni de închisoare cu suspendare, pentru loviri cauzatoare de vătămare corporală gravă, mutilare sau infirmitate permanentă.

Tranzacția din benzinărie

Totul a început în septembrie 2018, atunci când un argeșean a vândut un Renault Megane 2 cu suma de 1.900 euro.

Cumpărătorul l-a găsit pe o platforma de anunțuri online. Tranzacția a avut loc seară, în jurul orei 22:00, într-o benzinărie din orașul Topoloveni.

Cheliosu a fost cel care a achitat mășînă, potrivit camerelor de supraveghere, arată procurorii DIICOT. Argeseanul a observat abia acasă că banii erau falsificăți.

Rețeaua

Cumpărătorii au lăsat însă destule urme, iar procurorii au ajuns al ei. Interceptările telefonice au descoperit o adevărată rețea specializată în achiziția de produse cu bancnote falsificate.

Membrii rețelei se deplasau peste tot în țară să cumpere produse și se prezentau vânzătorilor cu identități false. Cele mai căutate ar fi fost telefoanele mobile, spun anchetatorii.

Erau căutați diferiți agenți economici, unde produsele vândute nu se fiscalizeaza, astfel încât bunurile erau achiziționate în euro.

Imagini de la perchezițîi
Flash version 10,1 or greater is required
You have no flash plugin installed
Click here to download latest version

Video: DIICOT

Tratament cu acid hialuronic: 200 de euro

Soția Cheliosului își cumpără cu bani falși îmbrăcăminte sau achita notă la salonul de cosmetică, potrivit monitorizărilor.

În octombrie 2018, ea ar fi achitat 200 de euro pentru un tratament cu acid hialuronic.

Bărbatul o încuraja și o felicita cu fiecare ocazie cu care această reușea să valorifice bancnotele falsificate.

Cei doi nu discuta despre anumite bunuri sau servicii, achiziționate în lei, și niciodată nu își pun problema de a se deplasa la o casă de schimb valutar pentru a converti sumele de bani, din euro în lei.

„N-a vrut să ia euro”

O astfel de discuție a avut loc pe 6 octombrie 2018, când femeia se laudă cu achizițiile.

Soție: Aa, gata, iub, hai că.. zi, mi-am luat aia verzi, erau 3 milioane.
Cheliosu: Da?

Soție: Și mi-am mai luat eu un tricou așa, în degrade de la galben până la verde, știi?
Cheliosu: Da.
Soție: Venea 4 milioane și i-am dat 100 și mai mi-a dat 65 de lei.
Cheliosu: Foarte bine.
Soție: Da?
Cheliosu: Bine, puiule. Hai.

Două zile mai târziu, femeia face alte cumpărături.

Soție: Auzi, n-am găsit ceva frumos. Ți-am luat ție două perechi de pantaloni de trening așa de sala.
Cheliosu: Da.
Soție: Și am dat 70 de lei pe ei și mi-a dat un milion șase sute rest.
Cheliosu: Aa! Tu știi. Restu’ n-ai găsit nimica, a?
Soție: Nu, găsisem o geacă de la Moncler. Era 7 milioane.
Cheliosu: Și cât?
Soție: Venea fix 150 de euro, știi?
Cheliosu: Și, și?
Soție: Da’ n-a vrut să ia euro.
Cheliosu: A?
Soție: Da.
Cheliosu: [Neinteligibil]… mă pis pe ea atunci. Hai că acuma mă duc să mă întâlnesc cu ăștia.

„Are greșeli mari”

Cheliosu discuta despre bancnotele falsificate cu Roșcă Nicolae, zis Nicu, membru în clanul Sportivilor. Acestea erau denumite „invitațîi”.

Nicu era în relațîi apropiate cu furnizorul acestor bani contrafăcuți. El se plângea unui astfel de furnizor că „invitația are greșeli mari”, atunci când bancnotele aveau probleme.

Discuțiile cu cel care se ocupă de falsificarea bancnotelor nu se făcea prin telefon, de frică anchetatorilor: „I-am dat lu’ băiatu ăla, aa, nu, nu le-am dat, am vorbit cu el, tre’ să iau de la Bibalengo că nu vrea să i le pun … whatsapp nu vrea…, nimic, vrea să le scriu pe o foaie să i le dau și ne face tot ce trebuie. I le dau mâine, nu, în seară asta, nu mâine, mâine a zis că a plecat azi și mi le da tot, luni le am, așa a zis.”

„Vând cash la 25”

Nicu le aduce la cunoștință celor implicați când a făcut rost de bani falsificăți, cărora le spune că „are brânză d’aia proaspătă, cash, la 25”.

Pe piață neagră, bancnotele falsificate se cumpără cu 25%, de exemplu, suma de 100 de euro contrafăcută se vinde cu 25 de euro. Această exprimare este specifică terminologiei folosite de către falsificatorii și plasatorii de bancnote contrafăcute.

Nicu: Ba, ia fii atent. Lasă asta. M-a sunat, de am fost aseară la o discuție. Tu îl știi pe Neghină ăla?
Amic: Neghină? Am auzit de el, da’ nu-l știu.
Nicu: Așa, în fine, e unu’ Neghină. Are … brânză d’aia proaspătă…cash…la 25.
Amic: Da… Hm…! Nu…, n-am ce să fac.
Nicu: Las’ că vorbim noi mâine. Că-mi da mie, fără probleme.
Amic: Am înțeles, da’ nu…, n-am ce să fac. Oricum… e mult…
Nicu: Păi nu, mă, ți-am zis o idee. Vorbim mâine, că poate face o treaba.
Amic: Da.

Cheliosu, arestat 30 de zile

Trei membri ai acestei grupări au fost reținuți săptămâna trecută de către procurorii DIICOT pentru acuzația înșelăciune, în formă continuată și punere în circulație de valori străine falsificate în formă continuată.

Tribunalul Argeș a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ioan-Alin Nacu, iar soția acestuia a fost arestată la domiciliu. Contestațiile în cazul arestărilor preventive se vor judecă în această săptămâna la Curtea de Apel Pitești.

Miza: Cine falsifică banii!

Miza întregii anchete este de a identifica proveniență banilor falsificăți: cine era cel care îi aproviziona cu bancnote contrafăcute pe Cheliosu și Nicu.

Procurorul DIICOT arată în actele trimise la Tribunalul Argeș că, prin natură să, infracțiunea de punere în circulație de moneda străînă falsificată presupune existența unui cerc infracțional închis, „bazat pe încredere reciprocă între membri, întrucât activitățile de contrafacere, de distribuire, de primire, deținere și punere în circulație a monedei străine falsificate presupun activități infracționale elaborate, caracterizate prin maximă vigilența din partea autorilor.”

„Este evident că o situație de clandestinitate și siguranță persoanelor implicate în aceste activități infracționale față de acțiunea represivă a organelor judiciare este asigurată prin crearea unor relațîi de conlucrare infracțională, de puternice legături bazate pe încredere reciprocă”, scrie procurorul DIICOT.