Afaceriștii ucraineni și-au deschis business-uri în România. Prima lovitură, în domeniul imobiliar

Milioane de ucraineni a tranzitat România, de la începutul conflictului militar, din februarie 2022. Unii au plecat în vest, alții au rămas în țara noastră, unde și-au găsit adăpost sau și mai bine, oportunități de afaceri. 

27 oct. 2022, 17:20
Afaceriștii ucraineni și-au deschis business-uri în România. Prima lovitură, în domeniul imobiliar

Primii care au fugit din Ucraina, de la declanșarea conflictului militar, au fost cei mai bogați. În prezent, bărbații au interzis de la Volodimir Zelenski să părăsească țara, dar cei mai norocoși, respectiv cei cu conexiuni la nivel înalt au reușit să scape de război.

În România au început să fie integrați în câmpul muncii din ce în ce mai mulți ucraineni. Alții și-au deschis propriile afaceri. Astfel, de curând s-a lansat prima companie de imobiliare, cu capital româno-ucrainean, New City.

Fondatorii companiei sunt un român și un ucrainean, Dumitru Mocanu și Denys Sedakov. Ei s-au cunoscut în perioada în care comunitățile de români ajutau refugiații.  Cei doi au creat o companie dedicată în special refugiaților ucraineni care vor să închirieze apartamente în țara noastră.

De la începutul primăverii, sute de mii de ucraineni au închiriat imobile, în România.

 

Afaceriștii ucraineni investesc în România

 

Sedakov are o experiență de 27 de ani în domeniul imobiliar. Ultimii 8 i-a dedicat vânzării de ansambluri rezidențiale noi și spații comerciale. Mocanu are experiență de 15 ani de experiență în marketing și vânzări pe piețele locale și internaționale, consultanță și management.

Noua agenție colaborează cu cele mai luxoase ansambluri rezidențiale din București.

Cumpărătorii ucraineni au între 30 și 70 de ani. Cei mai mulți au deja copiii sau nepoții în România și își doresc să le asigure stabilitate. De asemenea, unii dintre ei lucrează remote ori și-au găsit deja job-uri aici și nu vor să mai trăiască în chirie, precizează noua companie, citată de Economica.

„Sunt multe situații complicate pe care le-am întâlnit. Multe femei vor să rămână împreună cu familiile lor în Ucraina, nu vor să se mute, însă bărbații insistă să plece într-un loc sigur, adică în România.

Alți ucraineni ne sună din alte state europene spunând că vor să se stabilească în România pentru că este mai aproape de casa lor, condițiile de vânzare sunt mult mai bune și, chiar în ideea că se va termina războiul, perioada reconstrucției țării va fi oricum una de durată și preferă să fie aproape. În general, actele de vânzare-cumpărare le fac soțiile, care sunt deja aici”, a transmis Dumitru Mocanu.