Ucraina recrutează șomerii în „Armata de Reconstrucţie” a ţării. Salariul este de 182 euro pe lună

Șomerii vor fi recrutați în „Armata de Recuperare” a țării prin participarea la muncă în folosul comunității. Implementarea acestui mecanism în regiuni a fost discutată în cadrul întrevederii dintre ministrul Economiei al Ucrainei, Iulia Sviridenko, cu șefii administrațiilor militare regionale și ai orașului Kiev.

25 oct. 2022, 19:55
Ucraina recrutează șomerii în „Armata de Reconstrucţie” a ţării. Salariul este de 182 euro pe lună

„Din cauza războiului, în Ucraina se așteaptă un nivel destul de ridicat al șomajului – aproximativ 30% la sfârșitul anului, iar aceasta este o provocare serioasă pentru stat. Prin urmare, guvernul a elaborat și propus un mecanism prin care şomerii temporari pot fi implicaţi în prestarea de muncă utilă social, care are nevoie de regiuni. Astăzi avem două armate – una apără ţara pe front, cealaltă lucrează. Oamenii care din diverse motive şi-au pierdut locul de muncă se vor putea alătura „Armatei de Reconstrucție” a țării, iar statul îi va plăti pentru munca lor la nivelul salariului minim, care din octombrie este de 6.700 UAH (182 de euro)”, a spus Sviridenko.

Șomerii vor putea fi implicați în efectuarea de lucrări cu caracter defensiv, lucrări de eliminare a consecințelor situațiilor de urgență de natură antropică, naturală și militară. Acestea pot fi lucrări care vizează satisfacerea nevoilor Forțelor Armate, altor formațiuni militare și forțelor de apărare civilă, precum și asigurarea nevoilor generale de funcționare a economiei și a vieții populației.

Citeşte şi Zelenski spune că Ucraina are urgent nevoie de 17 de miliarde de dolari şi acuză UE. „Nu am primit niciun cent pentru recuperarea rapidă”

În special, acestea pot fi:

  • amenajarea și întărirea stâlpilor de bloc, tăierea copacilor pentru a forma tranșee;
  • recoltarea lemnului de foc pentru militari și populație;
  • îndepărtarea molozului și restaurarea clădirilor rezidențiale și a altor spații deteriorate în urma ostilităților;
  • consolidarea barajelor;
  • curățarea autostrăzilor de resturi;
  • descărcarea ajutorului umanitar;
  • amenajare subsoluri pentru adapost;
  • lucrări de reparații și restaurare în spații din sfera socială;
  • oferirea de asistență persoanelor strămutate intern, persoanelor cu dizabilități și persoanelor în vârstă.

Citeşte şi Kadîrov cere distrugerea orașelor ucrainene. Liderul cecen e nemulțumit de răspunsul Rusiei la atacurile trupelor Kievului

În același timp, șomerii vor primi o plată pentru muncă în cuantum nu mai mic decât salariul minim (6.700 UAH, respectiv 182 euro), care în cele mai multe cazuri este mai mare decât ajutorul de șomaj.