Afaceristul Doru Bertea s-a sinucis. Era cercetat de procurorii DNA în două dosare

Omul de afaceri Doru Bertea s-a spânzurat luni seară. De profesie medic stomatolog, Bertea era cercetat în două dosare de către procurorii DNA pentru dare de mită.

04 mai 2021, 10:21
Afaceristul Doru Bertea s-a sinucis. Era cercetat de procurorii DNA în două dosare

Afaceristul Doru Bertea s-a sinucis luni seară. Medicul stomatolog se afla în acest la domiciliu, scrie newsbv.ro.

Procurorii DNA au anchetat achizițiile de echipament medical realizate în spitalele COVID din Odorheiul Secuiesc și Brașov. Cercetările au fost la un pas de a fi zădărnicite chiar de șeful Biroului de Operațiuni Speciale din Brașov – structură care se ocupă cu interceptarea, filajul, plantarea de microfoane ambientale și alte asemenea tehnici de spionaj. Ofițerul Emanoil Mirică vindea celor vizați de procurori informații extrase chiar din dosarele anchetatorilor după ce acestea ajungeau pe biroul său, notează sursa citată.

La fiecare întâlnire, șeful Brigăzii Operațiuni Speciale Brașov este acuza că îi făcea lui Doru Bertea o informare despre cum decurge ancheta. În septembrie, i-a comunicat ce activități a întreprins în dosar și asigurându-l că „acestea s-au rezumat doar la supravegherea unora dintre persoanele cercetate, printre care Kadas Iluna Marius Andrei” (n.red. – fost consilier județean și președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov).

Citeşte şi: Cine sunt cele 12 persoane reţinute în dosarul corupţiei din spitale. Fostul şef al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov şi managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, în spatele gratiilor

Afaceristul-stomatolog a dorit să afle, din nou, dacă a fost numai el vizat de informațiile acumulate în dosar. Emanoil Mirică l-a asigurat că familia Bertea are o poziție „discretă”.

Firma lui Doru Bertea, Chantal Sante, „a furnizat Spitalului de Boli Infecțioase Brașov un robot de purificare a aerului, pe preț supraevaluat, exagerat, achiziționat la un preț decent de la societatea Lianmed”.

Dispozitivul de purificare a aerului nu a fost solicit în spital pentru „dezinfecția cu ultraviolete a mediului” deoarece nu corespundea datelor tehnice ale instituției medicale. Din acest motiv, achiziţia a intrat în atenţia procurorilor anticorupţie.

Mai apoi, ofițerul Emanoil Mirică l-a alertat pe afaceristul Doru Bertea, căruia i-a spus că  se desfășoară o anchetă despre achiziția robotului de purificare a aerului.

„Aceasta este explicația pentru care Bertea Dumitru Doru l-a anunțat pe Popa Marius Cristian (n.red. – consilier local în municipiul Săcele) despre cercetările care erau efectuate în dosar, deși acesta nu apărea în cuprinsul încheierii judecătorului de drepturi și libertăți din data de 08.04.2020 și nu avea de ce să fie informat dacă nu ar fi avut cunoștință de activitatea infracțională derulată de Kadas Iluna Marius Andrei”, au precizat surse judiciare, citate de Newsbv.ro.

Afaceristul Doru Bertea s-a sinucis. Era acuzat de dare de mită

„Bertea Dumitru Doru i-a remis tot lui Popa Marius Cristian cea mai mare parte a foloaselor necuvenite stabilite cu ocazia înțelegerii inițiale (15.000 euro, în contextul în care anterior le mai dăduse celor doi câte 5.000 euro), după ce acesta din urmă a insistat în mod repetat, dându-i de înțeles că și Kadas Iluna Marius Andrei este nemulțumit că nu și-a încasat banii mai repede”, arată sursa citată.

În aceeași zi, Bertea i-a cerut lui Popa să confirme – ”prin încheierea unui înscris” – că a primit suma respectivă, dorind să fie sigur că nu îi va mai fi cerută aceeași sumă și de către Kadas, urmând ca aceștia împartă, ulterior, banii.

Citeşte şi: Marian Vanghelie, încă o lovitură după ce a fost prădat de hoţi şi lăsat fără bunuri de 300.000 euro