Afecţiunea care te face de nouă ori mai predispus la deces dacă te infectezi cu coronavirus

Cei care suferă de boli ale gingiilor sunt de nouă ori mai predispuşi la deces în cazul în care se infectează cu coronavirus, potrvit celui mai recent studiu publicat în Journal of Clinical Periodontology.

01 mart. 2021, 10:28
Afecţiunea care te face de nouă ori mai predispus la deces dacă te infectezi cu coronavirus
Afecţiunea care te face de nouă ori mai predispus la deces dacă te infectezi cu coronavirus

Afecţiunea care te face de nouă ori mai predispus la deces dacă te infectezi cu coronavirus. Este vorba despre parodontita. Aceasta este asociată bolilor cardiovasculare sau diabetului.

Afecţiunea care te face de nouă ori mai predispus la deces dacă te infectezi cu coronavirus

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Periodontology, publicația oficială a Federației Europene de Parodontologie (EFP), persoanele care suferă de boli ale gingiilor au de nouă ori mai multe şanse să moară dacă se infectează cu coronavirus, dar și de 3,5 ori mai predispuși să fie internați la terapie intensivă și de 4,5 ori mai predispuși la ventilație mecanică, relatează alephnews.ro. 

Citeşte şi Europa se pregăteşte de valul trei al pandemiei. Avertismentul medicilor: Vor fi afectaţi mai mult tinerii

Potrivit profesorului Mariano Sanz de la Universitatea Complutense din Madrid, unul dintre autorii studiului, bacteriile orale la pacienții cu parodontită pot fi inhalate și afecta plămânii, în special în cazul celor care utilizează un ventilator.

Studiul a fost realizat pe 568 de pacienți din Qatar, diagnosticați cu COVID-19 între lunile februarie și iulie ale anului 2020. Dintre aceştia, 40 au prezentat complicații (au fost internați în unitatea de terapie intensivă [ATI], au avut nevoie de ventilator sau au decedat).

Citeşte şi Scenariu roşu! Carantina a fost prelungită cu 7 zile

Europa se pregăteşte de valul trei al pandemiei, numărul cazurilor de coronavirus fiind în creştere după o perioadă destul de mare în care trendul infectărilor a fost în scădere. Joi, 25 februarie au fost raportate peste 427.000 de noi cazuri de covid-19 în întreaga lume.

Ţările din Europa se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de coronavirus din cauza noilor tulpini. Cehia intră în lockdown începând cu 1 martie, după ce în ultima săptămână a înregistrat cea mai mare rată de incidenţă din lume. Au fost înregistrate 15.000 de noi cazuri zilnice, iar numărul pacienţilor în stare gravă a atins un nou record.

Şi Franţa ar putea intra în lockdown începând cu 6 martie.

Polonia şi Slovacia sunt alte două ţări care se pregătesc de restricţii dure. În Polonia numărul de cazuri a crescut constant cu 20% săptămânal, iar 10% dintre cazurile raportate sunt cazuri cu varianta britanică a virusului.. europene se pregătesc pentru valul trei al pandemiei.