Afganistan: TRADIŢIONALA ofensivă de primăvară a talibanilor vizează soldaţi şi diplomaţi străini

Tradiționala 'ofensivă de primăvară' a talibanilor va începe vineri și va viza în principal soldați și diplomați străini aflați încă pe teritoriul Afganistanului, a anunțat, miercuri, gruparea, potrivit AFP, citată de Agerpres.

22 apr. 2015, 07:59
Afganistan: TRADIŢIONALA ofensivă de primăvară a talibanilor vizează soldaţi şi diplomaţi străini

‘Principalele ținte ale acestei operațiuni, denumite ‘Azm’, vor fi ocupanții străini, în special bazele lor militare permanente, centrele lor de informații și diplomatice’, au subliniat talibanii într-un comunicat.

Ofensiva îi va avea, de asemenea, ca țintă pe responsabili ai puterii de la Kabul, precum și ai serviciilor de informații, ai armatei și poliției din țară, au atenționat insurgenții, care au afirmat că doresc să mențină ‘viața și bunurile civililor’.

‘Combatanții islamiști care vor fi neglijenți și ale căror operațiuni vor duce la moartea unor civili vor fi pedepsiți în conformitate cu (legea islamică) sharia și codul jihadiștilor’, au adăugat insurgenții, care au refuzat în trecut să revendice atentate soldate cu victime civile, potrivit Agerpres.

Talibanii lansează în fiecare an, în primăvară, când vremea se încălzește, o ofensivă împotriva forțelor străine, care i-au alungat de la putere la sfârșitul lui 2001, și împotriva aliaților acestora din cadrul forțelor afgane.

Citeşte şi Decizie salutară: Iranul şi Afganistanul se coalizează împotriva terorismului

Însă, anul acesta, forțele armate afgane sunt pentru prima dată ‘pe linia frontului’ la începutul ofensivei talibane, în condițiile în care misiunea NATO din această țară (International Security Assistance Force — ISAF) și-a încheiat operațiunile în decembrie anul trecut.

Cu toate acestea, 12.500 de soldați ai NATO, dintre care 9.800 americani, se află în continuare pe teritoriul afgan, continuând să instruiască forțele afgane.

Sâmbăta trecută, cel puțin 34 de civili și-au pierdut viața într-un atac sinucigaș comis în fața unei bănci private din Jalalabad, mare oraș din sud-estul Afganistanului, lângă frontiera cu Pakistanul, cel mai sângeros atac produs în Afganistan din noiembrie anul trecut.

Talibanii au respins imediat orice implicare în acest atac, revendicat de un fost taliban pakistanez din cadrul grupării Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), care s-a raliat organizației Statul Islamic (SI) care a proclamat un califat în zone întinse din Siria și Irak.