Află de ce se „leneveşte” bila

O durere în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste sau în capul pieptului, poate fi cauzată de dischinezia biliară, cunoscută mai ales ca bilă „leneșă".
Romania TV
21 mai 2018, 08:35
Află de ce se

Dischinezia biliară reprezintă alterarea mecanismului de eliminare a bilei. Există 2 tipuri dischinezie biliară: hipertonă și hipotonă. „Cea hipertonă („fiere nervoasă”) apare când vezica se contractă des și foarte puternic, dar, în schimb, sfincterul nu se relaxează complet. Astfel, bila nu se evacuează corespunzător și apare durerea violentă la stimuli caracteristici urmată de diaree biliară (scaune moi, verzui).

Cea hipotonă („fiere leneșă”), mai frecventă, se manifestă prin evacuarea incompletă și întârziată, ce duce la stază, care predispune la infecții biliare și la formarea calculilor”, afirmă dr. Paul Boșonea, medic specialist gastroenterologie.

Citeşte şi Tot ce ai vrut să ştii despre pietrele la fiere

De ce apare și cum se manifestă

Probabilitatea de apariție a dischineziei biliare este mai mare la femei, după 40 de ani, obezitatea fiind un factor de risc. Și cei cu boli hepatice sau de pancreas sunt mai expuși acestei tulburări. Dischinezia biliară poate semnala și existența calculilor biliari, precum și a pancreatitei acute sau cronice.

Principalele manifestări ale bilei „leneșe” sunt: durerea în partea dreaptă sus a abdomenului, care apare mai ales după o masă bogată în grăsimi și care durează 30 de minute sau mai mult, crampe sau disconfort sub coaste, indigestie, stări de vomă, gust amar, balonarea și oboseala.

Regimul dietetic, parte din tratament

Pentru diagnosticarea dischineziei biliare, medicul recomandă analize care să o diferențieze de alte boli cu manifestări asemănătoare. În principal, este nevoie de analize de sânge și de o ecografie abdominală. Prin ecografie, se vizualizează eventualii calculi biliari sau colecistul mărit. Se poate recomanda și o colecistografie, o radiografie a veziculei biliare, care se realizează cu ajutorul substanței de contrast.

Una dintre măsurile necesare în dischinezia biliară este regimul igieno-dietetic. Persoana afectată trebuie să aibă mese regulate (4-5 pe zi), să evite consumul de grăsimi, dulciuri și prăjeli, să nu fumeze și să nu consume alcool. Pentru drenajul biliar, este bine ca, după masă, bolnavul să stea culcat pe partea dreaptă, o jumătate de oră.

„Tratamentul medicamentos constă înantispastice (în dischinezia hipertonă), prokinetice (stimulează golirea) – în dischineziile hipotone; antialgice, antiinflamatare, acid ursodeoxicolic”, potrivit medicului gastroenterolog Paul Boșonea.

Când tratamentul nu este eficient, poate fi nevoie de colecistectomie (intervenție prin care se elimină vezicula biliară).

Info

Și stresul este o cauză dovedită a dischineziei biliare.

Sfatul specialistului: Dr. Paul Boșonea, medic specialist gastroenterologie, Clinica de Diagnostic Gral, București

Dischinezia biliară este o tulburare funcțională a vezicii biliare și a unei părți din tractul biliar numită sfincter Oddi. Este caracterizată printr-o evacuare anormală a bilei, în absența unei afecțiuni organice (adică în absența pietrelor sau problemelor „fizice” ale colecistului). Vezica biliară are rol de rezervor biliar și, când e stimulată, se evacuează minimum 40% în intestin pentru digestia grăsimilor.

Citeşte şi 7 SIMPTOME GRAVE pe care n-ar trebui să le ignori

În anumite condiții precum stres, tulburări neurodegenerative sau hormonale, obezitate, sex și vârstă (frecvență mai mare la femei între 30-50 ani) sau malformații biliare – funcția este alterată, golindu-se mai mult sau mai puțin. Principalele simptome sunt: durere/jenă subcostală dreaptă sau în epigastru (capul pieptului), greață și vărsături, gust amar, balonare, cefalee.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor de mai sus, cu durere la palpare subcostal dreapta, coroborate cu analize sangvine. Ecografia arată lipsa litiazei (pietrelor) sau a sludge-ului (noroiului) biliar, evaluarea fracției de ejecție a vezicii, care este sub 40%, și a endoscopiei digestive pentru a exclude o suferință gastrică.

Regimul alimentarconstă în evitarea alimentelor care pot declanșa o criză dureroasă și a exceselor alimentare: grăsimi, prăjeli, afumături, condimente, ciocolată. Este important ca mesele să fie regulate, cu porții mici.

Află ce factori obosesc bila AICI. 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici