TAXE 2016: Află totul despre impozitul pe locuinţe pe 2016

Impozitul pe locuinte 2016 vine cu o serie de modificări față de anii precedenți.

RomaniaTV.net
10 nov. 2015, 13:22
TAXE 2016: Află totul despre impozitul pe locuinţe pe 2016

Un consultant fiscal a făcut un studiu referitor la taxele locale în anul ce vine și la cuantumul pe care îl poate avea impozitul pe locuinte în 2016, atât în funcție de calitatea proprietarului, cât și din perspectiva scopului pentru care urmează să fie folosit imobilul.

Studiul efectuat de consultantul fiscal Adrian Benţa are în vedere principalele 50 localități ce au făcut publice proiectele de hotărâre pentru taxele locale aplicabile în anul 2016 deoarece nu toate aceste unități administrative au putut să pună în aplicare prevederea din Codul fiscal, fie din lipsa primarului, fie din lipsa Consiliului local, fie din alte cauze.

Citeşte şi  Ordonanţa privind amnistia fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce prevede

Studiul acoperă impozitele pe locuințe pentru un număr de peste 7 milioane de persoane, având ca sursă a datelor ultimul recensământ al populației, calculele matematice putând să suporte modificări în funcție de valoarea de piață a construcției, dacă se efectuează reevaluări, importantă fiind tendința.

Astfel, impozitele sunt structurate în următoarele 3 categorii:

a. folosirea clădirii în scop rezidențial/locuință, cu cote de impozitare între 0,08% și 0,2%;

b. folosirea clădirii în activități economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% și 1,3%, cu condiția ca aceste clădiri să fie reevaluate/ construite/ achiziționate în ultimii 5 ani.

Modificări la noul Cod Fiscal: TVA scade anul viitor, CAS din 2018, iar cota unică din 2019

c. folosirea clădirii în activități economice dar construcția nu este reevaluată în ultimii 5 ani, când procentul este de 2% din valoarea clădirii.

În plus, prin noul Cod fiscal apar următoarele majorări ale bazei impozabile pentru construcții:

1. valoarea metrului pătrat de construcție în anul 2016 este de 1.000 lei/metru pătrat, cu o creștere de 6,95% față de valoarea de 935 lei/ metru pătrat din anul 2015

Citeşte mai mult pe antenasatelor.ro