AFP: Victor Ponta, un tânăr lup al politicii cu aer de elev model

Şeful opoziţiei române de stânga, Victor Ponta, desemnat vineri prim-ministru de către preşedintele Traian Băsescu, este un tânăr lup al politicii cu ambiţii mari, comentează AFP, citat de AGERPRES.

RomaniaTV.net
27 apr. 2012, 19:24
AFP: Victor Ponta, un tânăr lup al politicii cu aer de elev model

Jurist de formaţie şi procuror până în 2001, Victor Ponta este la 39 de ani unul dintre cei mai tineri deputaţi din România şi şeful Partidului Social Democrat, scrie AFP.

Tocmai din această poziţie el a creat în februarie 2011 împreună cu preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, Uniunea Social-Liberală, o alianţă politică având ca obiectiv principal căderea preşedintelui Băsescu.

Victor Ponta, care vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză, a ocupat pentru scurt timp de două ori funcţia de ministru, însărcinat cu Controlul programelor europene în 2004, apoi pentru Relaţia cu Parlamentul în 2008.

Pe plan economic, el a criticat programul de privatizare lansat de guvernul de centru-dreapta care a căzut, dar a asigurat că va respecta marile linii ale acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană semnat în martie 2011.

Cu aerul său de elev model, el îşi afişează admiraţia pentru revoluţionarul bolivian Che Guevara şi se declară un „om de stânga pur şi dur”. Considerat mai moderat decât colegul său liberal Crin Antonescu, el a surprins totuşi opinia în ultimele luni prin afirmaţii calificate „şocante” de mass-media, aminteşte AFP.

În ajunul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, el l-a calificat pe blogul său pe preşedintele Nicolas Sarkozy „simbol de om politic demagog, populist fără limite, lipsit complet de valori şi scrupule, întreţinând concepţii foarte autoritare şi antidemocratice, un bufon asemănător lui Băsescu”.

El a comparat de asemenea administraţia Băsescu cu un „regim fascist”, unde „instituţiile statului sunt anihilate şi oponenţii politici şi patronii de presă victime ale şantajului”.

Victor Ponta, căruia îi place să joace baschet şi să participe la raliuri, este căsătorit şi are doi copii.