Africa de Sud sărbătoreşte "Mandela Day": Simbolul luptei împotriva apartheidului a făcut 95 de ani

Publicat: Joi, 18 Iulie 2013 16:03 // Actualizat: Joi, 18 Iulie 2013 16:03 // Sursa: RTV.net

Nelson Mandela împlineşte joi vârsta de 95 de ani, în a şasea săptămână de când este spitalizat la Pretoria, însă una dintre fiicele sale a anunţat că fostul preşedinte înregistrează progrese unimitoare, în contextul în care se spunea că ar fi pe moarte

Pe 18 iulie 2010, ONU a decretat o "Mandela Day", în care fiecare cetăţean al lumii este îndemnat să consacre în mod simbolic 67 de minute unei activităţi în serviciul colectivităţii, în memoria celor 67 de ani pe care Nelson Mandela i-a dedicat luptei sale pentru egalitate.

În contextul în care lumea se pregăteşte să îi aducă un omagiu prin acţiuni de caritate cu ocazia "Mandela Day", preşedintele american Barack Obama a salutat "exemplul său extraordinar de curaj, blândeţe şi umilinţă".

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius s-a"asociat acestui omagiu, mondial, unanim, în favoarea acestui bărbat care a redat poporului sud-african libertatea şi demnitatea".

Fiica sa Zindzi a declarat miercuri pentru postul Sky News că tatăl său "face progrese remarcabile" şi "se uită la televizor, cu căşti".

De pe patul de spital

Eroul luptei împotriva apartheidului îşi recunoaşte vizitatorii şi este capabil să comunice. "Reacţionează foarte bine (...) prin privire. Uneori ridică mâna ca şi cum vrea să ne strângă mâna", a declarat ea, după ce l-a vizitat miercuri.

Aceste veşti bune apar în urma unei lungi perioade de nelinişte care a urmat spitalizării lui Mandela, pe 8 iunie, pentru o gravă infecţie pulmonară. "A existat un moment în care am fost cu toţii foarte anxioşi şi îngrijoraţi şi eram pregătiţi pentru ceea ce este cel mai rău", a declarat Zindzi."Însă el continuă să ne uimească zilnic", a adăugat ea.

Soţia sa, Graça Machel, care se află alături de el zi şi noapte, s-a declarat vineri "un pic mai puţin îngrijorată" decât cu o săptămână înainte. Mandela s-a căsătorit cu ea când a împlinit vârsta de 80 de ani, ea fiind cea de-a treia sa soţie, iar cuplul sărbătoreşte joi 15 ani de căsătorie.

În acest context, o emoţie marchează ziua omagierierii sale, instituite în Africa de Sud în 2009. "Am decis această zi în onoarea lui Madiba (numele de clan al lui Mandela), cu scopul de a inspira pe fiecare dintre noi să acţioneze în mod personal şi să schimbe lumea în mai bine", a declarat preşedintele Jacob Zuma. "Astăzi, toate gândurile noastre se îndreaptă spre bogata moştenire pe care ne-o lasă, nouă, sud-africanilor, dar şi lumii", a adăugat Zuma. "Transformaţi fiecare zi într-o Mandela Day", a îndemnat el.

Mandela, încarcerat timp de 27 de ani de către regimul segregaţionist de apartheid, a ieşit din închisoare fără să spună vreun cuvânt de răzbunare. Eliberat în 1990, el a negociat cu puterea din perioada respectivă o tranziţie către democraţie. Ales preşedinte, în 1994, el nu a căutat vreodată să umilească sau defavorizeze comunitatea albă, îndemnând, din contră, în permanenţă, la reconciliere.

"Niciodată anterior în istorie, o fiinţă umană nu a fost atât de universal recunoscută drept o încarnare a mărinimiei", a declarat despre el fostul episcop anglican Desmond Tutu, şi el laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pentru rezistenţa faţă de apartheid.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8347
RON
12 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H