Africa, pe un butoi de pulbere. Algeria a rupt relaţiile diplomatice cu Marocul

Ministrul algerian al afacerilor externe Ramtane Lamamra a anunţat marţi ruperea relaţiilor diplomatice cu Maroc, din cauza unor ''acţiuni ostile'' ale ţării vecine faţă de Algeria.

25 aug. 2021, 09:37
Africa, pe un butoi de pulbere. Algeria a rupt relaţiile diplomatice cu Marocul

Algeria a decis să oprească relaţiile diplomatice cu Regatul Maroc începând din această zi„, a declarat marţi şeful diplomaţiei algeriene, într-o conferinţă de presă preluată de France 24. Algeria susţine Frontul Polisario, mişcare ce luptă pentru independenţa Saharei Occidentale, teritoriu care este revendicat şi de Maroc.

Republica Arabă Democratică Sahariană este un stat parțial recunoscut care pretinde suveranitatea asupra întregului teritoriu al Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă. RADS a fost proclamată de către Frontul Polisario pe 27 februarie 1976, în Bir Lehlu, Sahara Occidentală. Guvernul RADS controlează aproximativ 20-25% din teritoriul pe care îl pretinde. Acesta numește teritoriile aflate sub controlul său Teritoriile eliberate sau Zona Libera. Marocul controlează și administrează restul teritoriului în litigiu și numește aceste meleaguri Provinciile de Sud. Guvernul RADS consideră că pe teritoriul marocan, este teritoriu ocupat, în timp ce Maroc consideră că RADS are teritoriul mic.

Citeşte şi Criză la frontierele Spaniei. Imaginea disperării: un adolescent marocan înoată către enclava spaniolă Ceuta „blindat” cu peturi ca să se mențină la suprafața apei

La jumătatea lunii mai, încurajaţi de pasivitatea forţelor de ordine marocane, peste 8.000 de migranţi, majoritatea africani, au luat cu asalt enclava spaniolă Ceuta, un număr redus pătrunzând şi în Melilla, cealaltă enclavă spaniolă din nordul Marocului, în ceea ce Spania şi Uniunea Europeană au perceput a fi de fapt o măsură de intimidare la care a recurs guvernul marocan după ce liderul Frontului Polisario, Brahim Ghali, fusese primit în Spania pentru a se trata de COVID-19.

Citeşte şi Telefonul mobil al lui Emmanuel Macron, spionat de servicii secrete străine. Softul Pegasus poate asculta convorbiri şi accesa poze şi mesaje