Africa, sub stăpânirea „Gloanţelor de cupru”. Zambia e noua campioană VIDEO

Naţionala de fotbal a Zambiei a câştigat după nouă serii de penalty-uri finala cu Coasta de Fildeş.

RomaniaTV.net
13 feb. 2012, 07:17
Africa, sub stăpânirea „Gloanţelor de cupru”. Zambia e noua campioană VIDEO

Zambia este Regina Africii după ce a câştigat dramatic finala, în faţa Coastei de Fildeş. Naţionala supranumită „Gloanţele de cupru” s-a impus după nouă serii de penalty-uri în meciul jucat la Libreville, în capitala Gabonului. Şi totuşi, starul lui Chelsea, Didier Drogba, putea aduce trofeul Coastei de Fildeş, dar a ratat incredibil lovitura de la 11 metri, din minutul 70.

În aceste condiţii, la finalul timpului regulamentar scorul a rămas alb, 0-0. Nici după prelungiri nu s-a stabilit învingătoarea, iar dramatismul a continuat şi la loviturile de departajare. Sol Bamba, ivorianul lui Leicester City, a fost cel care a ratat primul, însă arbitrul tuşier a ridicat fanionul pentru că portarul Zambiei s-a mişcat înaintea de executarea penalty-ului. În schimb, Bamba nu a mai ratat cea de-a doua execuţie.

Cele două formaţii au mers cap la cap până la execuţia lui Kolo Toure care l-a luat la ţintă pe portar. Zambia a ratat şi ea şi agonia s-a prelungit. La cea de-a noua serie de lovituri, Gervinho de la Arsenal Londra a ratat, iar Sunzu a marcat, a dus scorul la 8-7, şi a adus Zambiei, prima Cupă a Africii Pe Naţiuni din istorie.

De remarcat că locul unde s-a disputat finala, Libreville, este cel unde acum 19 ani, 20 de jucători şi antrenori ai naţionalei Zambiei şi-au pierdut viaţa într-un accident aviatic.