Agent Green: Romsilva va renunţa la administrarea a patru Parcuri Naţionale şi Naturale

Romsilva va renunţa la administrarea a două Parcuri naţionale şi două Parcuri naturale. Potrivit Agent Green şi a unei note interne din cadrul Romsilva, această decizie a fost luată întrucât nu mai poate face profit din vânzarea de lemn.

RomaniaTV.net
05 iun. 2014, 12:56
Agent Green: Romsilva va renunţa la administrarea a patru Parcuri Naţionale şi Naturale

„Argumentaţia Romsilva este una care pune profitul din copacii tăiaţi mai presus decât protejarea naturii. Asta nu este în regulă. Aici vorbim de păduri din Parcurile naţionale, ultimele oaze de sălbăticie, mai puţin de 3% din suprafaţă ţării. În acest caz ministerul mediului trebuie să impune anularea de urgenţă pentru toate cele 23 de contracte cu Romsilva şi să se creeze o nouă structura naţională de administrare a cărei prioritate să fie conservarea naturii şi nu tăierea codrului”, a declarat Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green.

Ariile naturale protejate vizate de abandon sunt: Parcul Naţional Munţii Rodnei, Parcul Naţional Defileul Jiului, Parcul Natural Putna Vrancea şi Parcul Natural Cefa.

„Datorită procesului de retrocedare a fondului funciar, suprafaţa fondului forestier proprietate publică a statului s-a diminuat foarte mult atât în ariile naturale protejate cât şi afara lor, comparativ cu momentul preluării în administrare de către regie a parcurilor naţionale şi naturale, drept pentru care angajare de către regie a unor cheltuieli pentru administrarea ariilor protejate în care suprafaţa fondului forestier de stat s-a redus foarte mult nu se justifică (…) În urma acestei analize, a rezultat că pentru parcurile naţionale Munţii Rodnei şi Defileul Jiului, respectiv pentru parcurile naturale Putna Vrancea şi Cefa nu s-ar justifica continuarea alocării de fonduri din partea RNP-Romsilva, respectiv păstrarea în continuare a administrării acestor arii protejate”, se arată în nota Romsilva de pe 16 aprilie 2014.

„Nota Romsilva vine în momentul expirării marii majorităţi a contractelor pentru cele 23 de Parcuri aflate în grijă regiei (22 mai 2014) şi pe fondul unor retrocedări, adesea abuzive, prin care statul a pierdut suprafeţe semnificative de pădure. Astfel statul mai deţine de exemplu doar 5% din pădurile Parcurilor Rodna şi Cefa, 7% din Parcul Putna Vrancea şi 40% din Parcul Defileul Jiului”, arată Agent Green într-un comunicat de presă.

„Retrocedarea pădurilor este un motiv real de îngrijorare pentru viitorul ariilor protejate şi nu pentru profitul unor administratori, oricare ar fi aceştia. În lipsa unor structuri cu obiective de conservare Romsilva permite şi tolerează chiar în acest moment tăieri în ariile protejate, inclusiv în păduri virgine adăpostite în acestea”, a adăugat Păun.

În prezent Ministerul Mediului schimbă OUG 57 / 2007 privind ariile naturale protejate. În actuală versiune nu există cerinţe care să restricţioneze îngrijirea ariilor protejate de către structuri interesate de exploatarea pădurii. Mai mult această versiune nu vine încă să întărească zonarea internă a parcurilor. În formă actuală parcurile au o zona tampon în interiorul parcului şi nu în afară limitelor, mai arată organizaţia pentru protecţia mediului, potrivit Agent Green.

„Vorbim de mai puţin de 3% din suprafaţă ţării despre care oamenii cred că sunt protejate. De fapt este şi mai puţin pentru că zona tampon însumează mai mult de jumătate din suprafaţă parcurilor în care se taie din pădure zi şi noapte. Această zona tampon trebuie mutată pe parcelele din împrejurimile parcurilor iar tăierile de orice fel trebuie definitiv interzise în interiorul ariilor protejate”, a încheiat Păun.