Vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat luni vaccinul împotriva coronavirusului produs de companiile Pfizer și BioNTech, a transmis președinta Comisiei Europene.

21 dec. 2020, 16:25
Vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului

Vaccinul dezvoltat de Pfizer – BioNTech, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului

„Este un moment decisiv în eforturile noastre de a livra vaccinuri sigure și eficiente europenilor. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) tocmai a emis o opinie științifică pozitivă cu privire la vaccinul Pfizer/BioNTech.

Acum vom acționa rapid. Mă aștept la o decizie din partea Consiliului European în această seară”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului

– „Sunt încântată să mă aflu aici şi să anunţ că un comitet ştiinţitic al EMA s-a reunit astăzi şi a recomandat o autorizaţie de comercializare condiţionată în UE pentru vaccinul dezvoltat de BioNTech şi Pfizer. Recomandarrea este de a preveni COVID-19 la persoanele cu vârste de peste 16 ani. Opinia noastră ştiinţifică deschide calea pentru prima autorizaţie de comercializare a unui vaccin anti-COVID în UE, cu toate asigurările, controalele şi obligaţiile corespunzătoare. Va fi valabilă în toate cele 27 de state membre în acelaşi timp şi le oferă acestora o bază ştiinţifică pentru a demara programele de vaccinare şi un cadru continuu pentru controlul şi supravegherea vaccinurilor”.

Decizia privind autorizarea vaccinului a fost luată cu opt zile mai devreme decât era planificat inițial. EMA a fost confruntată cu apeluri de a grăbi procesul de evaluare a vaccinurilor împotriva COVID-19, pentru ca statele din UE să poată începe vaccinarea populației.

În urmă cu câteva zile, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că țările europene ar putea sî înceapă campaniile de vaccinare încă de anul acesta.

”Probabil că primii europeni vor fi vaccinaţi înainte de sfârşitul lui 2020”, a scris ea pe Twitter, după ce EMA a anunţat că ca decizia va fi luată pe 21 decembrie.

Vaccinarea anti-COVID va începe pe 27 decembrie în România. Ciucă: Avem tot ce ne trebuie

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că autorităţile au făcut pregătirile necesare pentru a putea demara campania de vaccinare anti-COVID în România începând cu data de 27 decembrie şi i-a îndemnat pe toţi cetăţenii să aibă încredere în acest demers.

Vaccinarea anti-COVID va începe pe 27 decembrie în România, a anunţat premierul interimar. Nicolae Ciucă a lansat şi un nou apel către români de Crăciun să respecte regulile de distanţare şi protecţie pentru a limita răspândirea COVID-19.

„Avem tot ce ne trebuie astfel încât să putem să demarăm campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie. Şi, folosesc acest prilej, pentru a-i îndemna pe toţi cetăţenii ţării să aibă încredere în această campanie, să aibă încredere în instituţiile statului şi în toate demersurile care au fost întreprinse, astfel încât să putem să avem o campanie coerentă şi eficientă”, a declarat Nicolae Ciucă, prezent la inaugurarea Punctului mobil de colectare de plasmă convalescentă de la Spitalul de Urgenţă ‘Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, realizat în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională.

Pe 26 decembrie, România urmează să primească prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, care vor fi distribuite la cele 10 spitale din ţară de linia I destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2.