Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut anunţul. Dozele cu vaccin BionTech-Pfizer cresc cu 20%

Autoritățile de reglementare europene au căzut de acord ca din fiecare flacon de vaccin să se extragă șase doze, ca urmare a unei cereri din partea companiilor care produc antitodul. Schimbarea vine cu efect imediat.

08 ian. 2021, 16:49
Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut anunţul. Dozele cu vaccin BionTech-Pfizer cresc cu 20%
Vaccin BioNTech/ Pfizer

Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut anunţul.Ministerul Sănătății din Germania a declarat vineri că autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au aprobat ca medicii să poată preleva până la șase doze din fiecare flacon de vaccin anti coronavirus BioNTech-Pfizer.

Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut anunţul. Dozele cu vaccin BionTech-Pfizer cresc cu 20%

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Hanno Kautz, a declarat reporterilor că schimbarea va intra în vigoare imediat, sporind numărul de doze disponibile cu 20%.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat luna trecută că a primit o cerere din partea companiilor de a permite extragerea a mai mult de cinci doze permise pe flacon.

Cum funcționează schimbarea?
Comitetul  pentru medicamente  a recomandat actualizarea informațiilor despre produs pentru a clarifica faptul că fiecare flacon conține 6 doze.

Folosind seringi specifice, un vaccin suplimentar pe vaccin – cunoscut sub numele de Comirnaty – poate fi obținut în siguranță, a explicat EMA într-o declarație scrisă.

În întreaga UE, mulți medici au prelevat deja șase doze din fiecare flacon. Practica este deja permisă oficial în SUA, Marea Britanie și în alte părți.

Firmele farmaceutice pun în mod regulat mai multe vaccinuri în flacoane decât este necesar, astfel încât doza minimă poate fi asigurată chiar dacă există vărsare.

Știrea a venit după ce UE a anunțat vineri că blocul a cumpărat până la 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin BioNTech-Pfizer – peste 300 de milioane deja comandate.

Guvernele statelor membre ale UE și însăși Comisia Europeană au fost supuse unor critici grele pe fondul frustrării față de începutul relativ lent al campaniei de inoculare pentru cei 450 de milioane de oameni care trăiesc în UE.

Comisia a negat acuzațiile că nu a comandat suficiente doze, indicând în schimb blocaje în producție și livrare.

Citeşte şi: Autorităţile se pregătesc să înceapă a doua etapă a vaccinării. Ce categorii vor fi imunizate