Agenția Europeană pentru Medicamente confirmă că primele vaccinuri împotriva COVID ar putea fi aprobate până la finalul anului

Primele vaccinuri antiCovid ar putea fi aprobate până la sfârșitul anului sau începutul anului 2021, a transmis Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care examinează în momentul de față cererile de autorizare de la trei solicitanți.

23 nov. 2020, 16:26
Agenția Europeană pentru Medicamente confirmă că primele vaccinuri împotriva COVID ar putea fi aprobate până la finalul anului

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), cu sediul la Amsterdam, are misiunea de a autoriza și a verifica medicamentele provenite din Uniunea Europeană. Dacă Comisia Europeană dă unde verde, laboratoarele își pot comercializa medicamentele în toate țările UE.

Anunțul făcut de Agenția Europeană pentru Medicamente vine la scurt timp după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că agenția ar putea aproba vaccinurile testate de Pfizer-BioNTech şi Moderna spre sfârșitul lunii decembrie.

„Este dificil în acest moment să prezicem cu precizie termenele pentru autorizarea vaccinului, întrucât nu avem încă toate datele, iar examinările sunt în curs de desfăşurare, În funcţie de progresul evaluării, EMA ar putea într-adevăr să poată încheia evaluarea candidaţilor mai avansaţi spre sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a spus EMA într-un mail, potrivit LeFigaro.

Citiți și Vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer a ajuns la 95%

EMA a instituit o procedură rapidă, care îi permite să examineze datele privind siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor pe măsură ce acestea devin disponibile, chiar înainte ca o cerere formală de autorizare să fie depusă de către producător. Oxford / AstraZeneca, Pfizer / BioNTech şi Moderna sunt cele trei proiecte de vaccinare supuse acestei „revizuiri continue”.

AstraZeneca şi Universitatea din Oxford au anunţat luni că au dezvoltat un vaccin care are o eficienţă între 70% sau chiar 90% în unele cazuri, conform rezultatelor intermediare. Rezultatele acestea par în momentul de față ceva mai puțin convingătoare decât cele ale concurenților, Pfizer sau Moderna. Eficacitatea vaccinurilor dezvoltate de ei depășește 90%.

Însă, formula britanică are avantajul de a utiliza o tehnologie mai tradiţională, astfel vaccinul va fi mai ieftin şi mai uşor de depozitat.

Citiți și Vaccinul împotriva Covid dezvoltat la Oxford are rezultate încurajatoare. Declanşează răspuns imun similar la adulţii din toate grupele de vârstă