Agenţia Europeană pentru Medicamente investighează un nou efect secundar al vaccinului Pfizer. Este vorba de un sindrom care provoacă inflamaţii, dureri şi dificultăţi de respiraţie

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că analizează cazuri ale unui sindrom inflamator multisistemic produs după inocularea de vaccinuri anti-COVID-19, după ce un astfel de caz a fost raportat în urma vaccinării cu Pfizer/BioNTech.

03 sept. 2021, 20:26
Agenţia Europeană pentru Medicamente investighează un nou efect secundar al vaccinului Pfizer. Este vorba de un sindrom care provoacă inflamaţii, dureri şi dificultăţi de respiraţie

Comitetul pentru siguranţă al EMA examinează sindromul inflamator multisistemic (MIS) după ce un tânăr în vârstă de 17 ani din Danemarca a fost diagnosticat cu acest sindrom. Tânărul şi-a revenit complet, conform comunicatului transmis de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Comitetul pentru siguranţă al EMA examinează şi cazuri de cheaguri de sânge semnalate în vene în urma vaccinării cu Johnson & Johnson, precizând că acest efect advers este diferit de un alt efect advers rar identificat anterior.

Producătorii de vaccinuri Pfizer şi J&J nu au răspuns deocamdată solicitărilor Reuters de a comenta acest subiect.

Citeşte şi Trei noi posibile efecte secundare ale vaccinurilor Pfizer şi Moderna, investigate de EMA. Inflamaţia rinichilor este unul dintre ele

MIS produce inflamaţii în diferite părţi ale corpului precum şi stări de oboseală accentuată, febră, diaree, dureri stomacale, dureri de cap, dureri în piept şi dificultăţi în respiraţie. Acest sindrom a fost raportat şi ca efect secundar la copiii infectaţi cu noul coronavirus.

Adolescentul danez nu a trecut prin COVID-19, conform EMA, care a mai precizat că nu au fost modificate recomandările existente în UE pentru folosirea vaccinurilor anti-COVID-19.

Tromboembolismul venos a fost inclus în planul de management al riscurilor pentru vaccinul J&J, fiind considerat o problemă de siguranţă ce trebuie studiată, a mai transmis Agenţia Europeană pentru Medicamente. Agenţia europeană de reglementare a medicamentelor examinează tromboembolismul venos ca posibil efect advers separat faţă de cheagurile de sânge cu trombocite scăzute.

Citeşte şi Medicamentul care poate înlocui vaccinul anti-COVID. Medicul Ion Alexie din Las Vegas: „Are efecte secundare minime”