Agenţia Medicală din Norvegia: „Nu vaccinul i-a omorât pe cei 33 de bătrâni”

Autoritățile sanitare din Norvegia susţin că nu există nicio legătură între vaccinul împotriva COVID-19 și cele 33 de persoane decedate la un centru de îngrijiri pentru vârstnici. Conform unui oficial, decesele au fost cauzate de bolile foarte grave ale respectivelor persoane.

18 ian. 2021, 17:12
Agenţia Medicală din Norvegia: „Nu vaccinul i-a omorât pe cei 33 de bătrâni”

Steinar Madsen, directorul Agenției Medicale din Norvegia, a făcut anunţul după ce 33 de persoane de peste 75 de ani și suferind de boli foarte grave, unele în stadii terminale, au murit după ce au primit vaccinul.

Agenţia Medicală din Norvegia: „Nu vaccinul i-a omorât!”

„Toți acești pacienți aveau boli foarte grave. Nu putem spune că oamenii au murit din cauza vaccinului. Putem spune că a fost o coincidență. Este dificil de legat vaccinul cu moartea acestor persoane”, a spus directorul Agenției Medicale a Norvegiei. „Cu certitudine, Covid -19 este o boală mult mai periculoasă decât vaccinarea pentru majoritatea pacienților”, a mai declarat Steinar Madsen,conform Bloomberg.

Norvegia deschide o anchetă după decesul a 29 de bătrâni care au primit vaccinul Pfizer: „Ar putea fi doar o concidenţă, dar nu suntem siguri”

Oficialul a adăugat că este posibil ca efectele secundare ale imunizării, în unele cazuri, să fi accentuat simptomele bolilor de care acele persoane sufereau deja: „Nu putem exclude asta!”.

Agenția medicală din Norvegia încearcă să afle dacă vaccinul ar putea să fie riscant mai ales pentru persoanele în vârstă după ce relatările inițiale vizau posibile efecte secundare ale vaccinului. Până vineri, în Norvegia s-a folosit pentru vaccinare doar produsul dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Acum, gigantul farmaceutic cercetează acele morți alături de autoritățile locale.

Sam Fazeli, un reputat analist al industriei farmaceutice, a comentat subiectul pentru Bloomberg: „Ideea de a limita vaccinarea pentru persoanele de peste 75 de ani nu este susținută de datele din SUA, unde sunt 14 milioane de persoane vaccinate. Analiza noastră a datelor arată altceva decât datele din Norvegia, care indică o rată mare a mortalității după folosirea vaccinului Pfizer-BioNTech. Numărul excesiv de morți din Norvegia indică faptul că acolo e vorba de oameni foarte bolnavi”.

Agenția Medicală a Norvegiei a anunțat dinainte de a începe campania de vaccinare că vor apărea și decese, mai ales că persoanele bolnave și în vârstă au fost primele care au fost imunizate.