Agenţia Spaţială Europeană: „Acord istoric” pentru construirea rachetei Ariane 6

Ţările membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), reunite la nivel de miniştri în Luxemburg, au ajuns marţi la 'un acord istoric' vizând contruirea unei noi rachete, Ariane 6, care ar urma să intre în funcţiune începând din anul 2020, transmite EFE, pe baza anunţului făcut de ESA.

02 dec. 2014, 18:06
Agenţia Spaţială Europeană: „Acord istoric” pentru construirea rachetei Ariane 6

Ţările membre ale ESA au ajuns marţi la ‘un acord istoric’ vizând contruirea unei noi rachete, Ariane 6,.

Europa a convenit asupra unui buget global de 8 miliarde de euro, pentru zece ani, pentru rachete lansatoare. Jumătate din această sumă este destinată rachetei Ariane 6 şi cuprinde şi construcţia unui cosmodrom la Kourou, în Guyana franceză, informează AFP. Scopul acestui ambiţios proiect este acela de a face faţă concurenţei crescute din domeniul lansatoarelor de rachete.

‘Este un succes, aş îndrăzni chiar să spun că este un mare succes’, a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul general al ESA.

Acordul a fost obţinut după mai multe luni de negocieri în cadrul ESA, în special între Franţa şi Germania, care vor fi principalii contributori la realizarea proiectului. Franţa s-a angajat să asigure 52 %, iar Germania 22 % din costurile necesare pentru Ariane 6, care va înlocui în 2020 actuala rachetă Ariane 5. Intrată în uz în 1996, aceasta a realizat cu succes până în prezent 62 de misiuni.

Ariane 5 a reuşit să acapareze 50 % din piaţă în sectorul lansărilor de sateliţi, dar supremaţia ei este ameninţată de racheta Falcon de la firma americană SpaceX.

Racheta Ariane 6 va fi construită pe bază de module în două variante: una mai uşoară, cu două propulsoare, şi o alta mai grea, cu patru propulsoare. Noua rachetă va fi adaptată cerinţelor instituţionale (sateliţi ştiinţifici, sonde spaţiale etc), precum şi zborurilor comerciale (sateliţi de telecomunicaţii, televiziune ş.a.m.d.).

ESA este o organizaţie internaţională cu sediul la Paris, formată din 20 de ţări membre – Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania şi Suedia. Estonia, Letonia, Slovenia şi Ungaria au statut de ‘state europene cooperante’.