Agenţia spaţială română vă invită la Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, între 4-10 octombrie

Agenţia Spaţială Română (ROSA) îi invită pe toţi iubitorii spaţiului să contribuie la desfăşurarea ediţiei din acest an a Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, în perioada 4-10 octombrie.

RomaniaTV.net
29 aug. 2012, 06:32
Agenţia spaţială română vă invită la Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, între 4-10 octombrie

Ediţia din anul acesta a Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic are ca temă „50 de ani de zbor spaţial cu echipaj uman”, fiind dedicată în primul rând profesorilor, elevilor şi studenţilor, aceasta fiind deschisă, însă, tuturor participanţilor, scrie Agerpres.

ROSA invită toate instituţiile publice, firmele, muzeele, organizaţiile non-profit, cadrele didactice şi chiar persoane fizice să se implice în organizarea de evenimente care sărbătoresc spaţiul.

Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este o sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane. Adunarea Generala a ONU a declarat, în anul 1999, ca evenimentul să aibă loc în fiecare an între 4-10 octombrie, sărbătorind astfel lansarea, pe 4 Octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic şi semnarea, la 10 Octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.

În anul 2011 au avut loc peste 100 de evenimente în 27 din judeţele României, plasând ţara noastră pe primul loc în lume, a afirmat pentru Agerpres, Virgiliu Pop, coordonator naţional delegat pentru Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic.

Alături de România, alte 62 de ţări din întreaga lume au participat la aceasta sărbătoare. De la mic la mare, participanţii români s-au implicat în explorarea universului cu ochii minţii. Multe dintre evenimente au avut loc în mediul rural. Evenimentele au fost  diverse, de la spectacole, proiecţii de filme, carnavaluri spaţiale, până la lansări de rachetomodele.

Imaginaţia şi inventivitatea organizatorilor şi participanţilor s-au dovedit fără limite, iar frumuseţea spaţiului cosmic şi entuziasmul participanţilor sunt o garanţie că în România o nouă generaţie de oameni de ştiinţă se află în formare.

Şi în anul 2012, românii sunt aşteptaţi să contribuie la sărbătorirea Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, Agenţia Spaţială Română oferind diplome celor mai merituoşi organizatori.