Agenţii de pază şi îngrijitoarele de la grădiniţe, plătiţi de părinţi

Deşi în România învăţământul este gratuit, părinţii care îşi duc copiii la grădiniţă trebuie să scoată bani din buzunar, dacă vor ca micuţii lor să aibă parte de o minimă igienă şi securitate.

05 feb. 2013, 18:03
Agenţii de pază şi îngrijitoarele de la grădiniţe, plătiţi de părinţi

Criza personalului din învăţământ naşte situaţii absurde. Pentru ca micuţii să beneficieze de personal calificat, părinţii se văd nevoiţi să plătească ei angajaţii din grădiniţe. Şi pentru că învăţământul de stat este gratuit, iar fondul clasei este interzis, părinţii au fost nevoiţi să găsească o soluţie.

De patru ani, instituţiile de învăţământ nu au mai putut să facă angajări pe posturile didactice auxiliare sau nedidactice. Ministerul Educaţiei a deblocat anul trecut 600 de locuri, însă acestea reprezintă doar 10% din necesar.

Astfel, părinţii s-au văzut nevoiţi să bage mâna în buzunar şi să platească ei salariile angajaţiilor din grădiniţe.

„Comitetele de părinti nu au angajat numai îngrijitoare, ci şi portari, bodyguarzi pentru a asigura minimul de igienă şi pază. Există şi evaziune fiscală pentru că unii nu sunt persoană juridică şi nu plătesc contribuţiile la stat”, a explicat Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar.

Părinţii au găsit însă şi o metodă legală: s-au constituit în asociaţii şi aşa au putut să facă angajări pentru grădiniţa copiilor lor. Metoda este acceptată şi de şefii din educaţie, chiar dacă nu este firească.

„Aceasta este situaţia, nu este plăcută pentru niciunul dintre noi, dar acestea sunt constrângerile în care trebuie să ne derulăm activitatea”, a punctat Constantin Trăistaru, inspector şcolar general la ISMB.

Sumele pe care părinţii le plătesc pentru salariile angajaţilor pornesc de la 20 de lei şi pot ajunge şi până la câteva sute de lei.