Agitaţie pe scena politică, săptămâna începe cu două moţiuni simple împotriva miniştrilor Anisie şi Vela

Parlamentarii PSD au depus alte două moțiuni simple săptămâna trecută, împotriva ministrului Educației - Monica Anisie și a ministrului de Interne, Marcel Vela. Ele vor fi dezbătute în Parlament luni și marți.

24 mai 2020, 20:31
Agitaţie pe scena politică, săptămâna începe cu două moţiuni simple împotriva miniştrilor Anisie şi Vela

Moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Educației – Monica Anisie este intitulată „Pas cu pas am ajuns în colaps educațional – PNL a creat România NeEducată”. Ea va fi dezbătută luni, începând cu ora 16.00, în Camera Deputaților.

„În ciuda prevederilor Constituționale, învățământul nu este gratuit în România. Ne-a dovedit-o această criză, perioadă în care pentru jumătate dintre elevi nu a fost asigurat dreptul la educație. Cauza evidentă este lipsa infrastructurii, în contextul în care bugetul alocat pentru Educație și Cercetare, în 2020, este de 3,4% din PIB, iar implementarea programului care trebuia să asigure accesul la tehnologie tuturor elevilor a rămas în aer. Amintim că tocmai dumneavoastră ați declarat, la preluarea mandatului, că n-am avea ce face cu un buget de 6% din PIB pentru Educație”, acuză inițiatorii în textul moțiunii.

 

Moţiunea simplă care îl vizează pe ministrul de Interne este intitulată „Democraţia românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie” și se va dezbate marți, 26 mai, începând cu ora 15.00. 

Semnatarii moţiunii simple solicită demisia ministrului de Interne, susţinând că prin ordonanţele militare emise a fost luat „un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat”. „Aproape în fiecare ordonanţă militară vedem că se anulează o aberaţie emisă în ordonanţele precedente. (…) Lista restricţiilor inutile, absurde sau contraproductive este nesfârşită. Aproape fiecare ordonanţă conţine articole anulate de cele ulterioare. Fiecare articol abrogat din ordonanţele militare reprezintă o recunoaştere oficială a incompetenţei, a neroziei şi a lipsei de consecvenţă în managementul crizei provocate de pandemia de coronavirus. Numeroasele retractări şi anulări din actele oficiale emise de ministrul Vela ilustrează haosul şi arbitrariul restricţiilor impuse cetăţenilor români în timpul pandemiei. (…) Ministrul Vela nici măcar nu a catadicsit să-şi ceară scuze public pentru interdicţiile absurde pe care le-a impuse populaţiei şi pe care tot el le-a anulat ulterior”, se arată în moţiunea simplă.