Agricultură SF. Condiţii imposibile pentru asigurarea recoltelor, în caz de calamitate

Rachete antigrindină sau radare de vânt sunt doar câteva dintre dotările pe care un cultivator trebuie să le aibă pentru a-şi asigura recoltele. Investiţiile costă mai mult decât orice plantaţie, aşa că agricultorii se lasă tot în voia Domnului.

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 20:09
Agricultură SF. Condiţii imposibile pentru asigurarea recoltelor, în caz de calamitate

Spărgătorul de nori este numai una dintre cerinţele, cel puţin ciudate pe care firmele de asigurări le solicită agricultorilor pentru a-i despăgubi în cazul în care recolta ar fi compromisă de calamităţile naturale. În aceste condiţii, producătorilor agricoli le este practic imposibil să semneze un contract de asigurare.

Mă costa foarte mult să fac acest lucru. Noi nu avem plase antigrindină. Iar ei îmi cereau să folosim inclusiv rachete pentru spart norii. Să-mi achiziţionez un dispozitiv meteorologic, un barometru, o grămadă de intrumente de chestii care nici nu ştiu cum funcţionează. Mi s-a părut ceva extrem„, a declarat, pentru România TV, un agricultor, Florin Preda.

Chiar dacă ajung să semneze cu o firmă de asigurări, până la primirea despăgubirilor drumul este lung. „Noi nu asigurăm nici pământul, nici planta, ci rodul acesteia. Cine are dreptul asupra rodului, poate încheia şi o asigurare. Asigurarea nu acoperă partea de boli de dăunători„, spune reprezentantul unei firme de asigurări.