Ai folosit greşit ventilatorul până acum! Trucul prin care obţii mai multă răcoare, nici nu-ţi mai trebuie aer condiţionat

Toată lumea se plânge cât de greu este să ai un somn odihnitor pe vreme caldă. Utilizarea unui ventilator este o modalitate simplă și ieftină de a răci o cameră, în zilele caniculare. Astfel, trebuie săştii că există câteva trucuri pe care le poți face cu ventilatorul tău pentru a răcori camera înainte de a merge la culcare și în momentele de zi când simți că ai nevoie de o briză rece.

12 iul. 2023, 13:01
Ai folosit greşit ventilatorul până acum! Trucul prin care obţii mai multă răcoare, nici nu-ţi mai trebuie aer condiţionat
Ai folosit greşit ventilatorul până acum! Trucul prin care obţii mai multă răcoare, nici nu-ţi mai trebuie aer condiţionat

Ai folosit greşit ventilatorul până acum! Aceste dispozitive pot avea eficiență sporită, dacă sunt folosite corect. Ca să obții efectul maxim de răcoare, trebuie să ții cont de câteva trucuri. De asemenea, amplasarea ventilatorului este importantă, pentru că în funcție de locul în care îl pui, poate avea un efect amplificat sau, dimpotrivă, va fi ineficient, scrie ego.ro.

Ventilatorul de cameră nu răceşte aerul din încăpere, ci doar îl recirculă. Prin efectul pe care îl are, creează senzația de răcoare, iar aceasta dispare atunci când oprești funcționarea aparatului. Pentru a obține efectul maxim de răcoare de la un ventilator, este important unde îl așezi. Astfel, aparatele cu picior ar trebui să stea în colțul camerei, pentru ca aerul să fie ventilat mai bine. De asemenea, dacă afară este mai răcoare decât în casă, poziționează ventilatorul în dreptul geamului și lasă-l deschis. Poți face acest lucru în timpul nopții, când temperaturile exterioare sunt mai scăzute. Ventilatorul va trage aerul rece din spate și îl va aduce în interior, potrivit principiului său de funcționare.

Dacă vrei ca ventilatorul să meargă și pe timpul zilei, poziționează în zona cea mai umbrită a casei, de obicei în partea de nord, acolo unde temperatura este mai scăzută decât în restul casei.

Citeşte şi: Greşeala pe care o fac toţi şoferii atunci când folosesc aerul condiţionat

O modalitate de a menține o mișcare mai constantă a aerului este să combinați un aparat de aer condiționat și un ventilator. Dacă aveți un aparat de aer condiționat într-o cameră (cum ar fi camera dvs. de zi) și încercați să-l faceți circulație în alta (cum ar fi dormitorul dvs.), în mod ideal ați pune un ventilator între cele două camere, cu aerul suflând în cea mai caldă.

Poți răci aerul din casă punând în fața ventilatorului un vas cu gheață. Dacă așezi un bol sau o tavă cu cuburi de gheață exact unde suflă aer ventilatorul, temperatura din încăpere va scădea cu câteva grade. Practic, aerul ventilat se lovește de suprafața gheții și va deveni mai rece. Până când gheața se topește complet, temperatura din cameră va fi cu 2-3 grade  Celsius mai mică.

În absența unui aparat de aer condiționat, cel mai bine este să plasezi un ventilator într-o poziție astfel încât să sufle asupra oamenilor din cameră, dar cu fereastra închisă. Ventilatorul nu răcește camera, ele răcesc corpul persoanelor pentru că există mai multă mișcare a aerului. Și tocmai pentru că nu răcesc camera, este inutil să le lași pornite atunci când nimeni nu ocupă spațiul. În acest caz, motorul ventilatorului ar putea să producă doar căldură suplimentară în cameră.