Ai grijă cum combini alimentele. Vezi aici sfaturile doctorului

Din punct de vedere al digestiei, un factor extrem de important în prelucrarea bună a alimentelor pe care le consumăm modul cum le combinăm, în funcţie de nutrienţii, proteinele, grăsimile, glucidele, aciditatea etc, acestora. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi prezintă în cartea "Şi noi ce mai mâncăm", vol. II, o listă cu astfel de combinaţii de alimente nesănătoase pentru organismul nostru, pe care trebuie sa le evităm.
Romania TV
04 apr. 2012, 08:51
Ai grijă cum combini alimentele. Vezi aici sfaturile doctorului

Dacă nu vom ţine cont de câteva reguli, ne putem confrunta cu balonare abdominală, constipaţie, diaree, arsuri, reflux gastroesofagian, malabsorţie, malnutriţie, maladii diverse acute sau cronice. Orice aliment care nu este fruct sau legumă este catalogat drept mâncare concentrată. Pentru a digestie bună, stomacul nostru trebuie să prelucreze un singur fel de mâncare concentrată la o masă.

1. Una dintre greşelile care necesită a fi evitate este combinaţia dintre carne şi lapte sau produse lactate. În momentul în care intră în contact cu aciditatea sucului gastric, proteina din lapte formează un strat pe bucăţelele de carne, astfel că acestea nu mai pot fi digerate.

2. Mare atenţie şi la obişnuitul obicei de a adăuga lapte în cafea sau ceai. Atunci când se pune lapte în cele două băuturi, efectul stimulant al acestora scade, iar durata digestiei creşte.

3. Pe lista combinaţiilor nesănătoase de alimente se află şi carnea, sau friptura de carne cu cartofi prăjiţi. Nu este recomandat să combinăm nici pastele făinoase cu sos de carne sau carne.

4. Trebuie evitate produsele de patiserie cu umplutură de carne. Acestea sunt foarte greu de digerat şi au un conţinut ridicat de calorii.

5 Pe listă produselor nesănătoase se numără şi pate-urile la cutie. Acestea conţin cantităţi mici de ficat combinate cu cantităţi însemnate de grăsime animală, şorici, hidrolizate vegetale, amidonuri şi E-uri. Aceste produse duc la indigestie şi sunt lipsite de valoare nutritivă.

6. Pizza, cu excepţia celei vegetariene, şi burgerii de fast-food sunt de asemenea nesănătoase, deoarece combină blatul amidos cu mezeluri şi brânzeturi, care conţin proteine animale. Această combinaţie duce din nou la indigestie.

7. Grăsimile (în special cele saturate, precum unt, untură, seu, smântână) adăugate la carne, peşte, ouă, duc la blocarea digestiei, modificând totodată şi secreţia sucului gastric. Aceste grăsimi sunt aterogene şi prezintă un risc de apariţie a dislipidemiilor, aterosclerozei, maladiilor cardio şi cerebrovasculare, a cancerelor.

8. Untul, seul, untura, margarina, carnea grasă în combinaţie cu amidonul (pâine, orez, paste făinoase, făină etc.) şi zaharuri naturale industriale rafinate (zahăr, sirop glucoză, sirop glucoză-fructoză sau de porumb), miere de albine sau îndulcitori artificiali generează indigestie.

Ca o excepţie, se poate consuma la micul dejun o felie de pâine integrală cu puţin unt şi cu puţină miere de albine.

9. Pe lista alimentelor interzise se află şi tartele, produsele de patiserie sau cofetărie care conţin fructe, zahăr şi făină (amidon). Acestea conţin multe calorii, au încărcături glicemice mari, astfel că sunt indigeste, afectând funcţia pancreasului.

10. În ceea ce priveşte băuturile acide (carbogazoase, vinuri, cidruri, oţet) şi fructele acide (lămâie, cireşe, căpşune, sucurile de fructe) trebuie consumate la distanţă mare de timp (în jur de 2, 4 ore) faţă de alimentele ce conţin amidon (pâine, paste făinoase, cartofi, prăjituri etc.).

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări