Ai grijă de sănătatea ta: Iată ce alimente imunostimulatoare trebuie să consumi

Există o serie de alimente imunostimulatoare, între acestea unele legume, alimentele fermentate, peștele, ceapa și usturoiul, dar și fructe și chiar condimente, susțin nutriționiștii.

15 oct. 2015, 10:33
Ai grijă de sănătatea ta: Iată ce alimente imunostimulatoare trebuie să consumi

Broccoli este o legumă care include în compoziția sa un complex de nutrienți cu potențial efect antioxidant, anti-inflamator și detoxifiant, fiind un aliment imunostimulator și un adevărat agent anticancerigen.

Compoziția sa nutrițională specială furnizează și alte beneficii (protector cardiovascular și al sănătății ochiului), făcându-l un aliment esențial al oricărei diete echilibrate„, afirmă nutriționistul Lygia Alexandrescu.

De asemenea, alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, stimulează sistemul imunitar. Lygia Alexandrescu spune că probioticele sunt considerate elemente benefice sănătății umane, datorită faptului că echilibrează balanța dintre bacteriile „bune” și cele care produc boli la nivelului sistemului nostru digestiv.

„S-a constatat că majoritatea culturilor folosite la prepararea chefirului prezintă această rezistență naturală și prin consumul regulat de chefir se reduce incidența și severitatea a numeroase forme de diaree, se ameliorează simptomele infecțiilor, au efect imunomodulator în tratamentul alergiilor, astmului și al eczemei și micșorează efectele adverse datorate tratamentelor cu antibiotice”, a explicat nutriționistul.

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată — renumiții acizi grași omega 3, capabili să mențină sistemul imunitar optim funcțional.

Acești acizi grași esențiali se mai găsesc cu precădere în semințele de in, floarea-soarelui, dovleac, rapiță și nuci„, mai susține Alexandrescu.

Morcovul și dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten, efectul acestui nutrient asupra sănătății fiind studiat clinic, organismul putând beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi, substanțe care distrug membrana celulară.

Ceapa ajută la curățarea congestiilor și la eliminarea excesului de mucus la diverse nivele în organism. Usturoiul, de asemenea, posedă numeroase proprietăți terapeutice: îmbunătățește activitatea globulelor albe, mărește producția de anticorpi, distruge ciuperci și fungi, precum candida„, mai declară nutriționistul.

Strugurii roșii / negri sunt și ei imunostimulatori. Substanța fitochimică numită licopen este de fapt prezentă în cantități mai mari în aceste fructe delicioase, iar licopenul are efecte pozitive în profilaxia și tratamentul diverselor afecțiuni inflamatoare.

Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formării trombilor vasculari (cheagurilor de sânge)„, mai spune Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano, usturoiul, dar și ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator.

Citeşte şi Ţi-e poftă de anumite alimente? Iată ce afecţiune poate trăda