Ai idee cât costă un litru de lapte de măgăriţă? În antichitate cel mai complex antibiotic folosit a fost laptele de măgăriţă

Un fermier din Apuseni crește mai nou măgărițe, animale care odinioară erau folosite îndeosebi pentru transport de către ciobani, laptele provenit de la acestea, care se vinde cu o sută de lei litrul, având 96% din caracteristicile celui matern, fiind recomandat astfel îndeosebi copiilor.

23 sept. 2016, 16:12
Ai idee cât costă un litru de lapte de măgăriţă? În antichitate cel mai complex antibiotic folosit a fost laptele de măgăriţă

Printre principalele atracții ale Târgului Apulum Agraria, desfășurat la acest sfârșit de săptămână la Alba Iulia, se află mai multe măgărițe, printre care și un pui de 30 de zile, aparținând unui fermier din Cîmpeni, Aurel Stan, care a înființat recent Asociația Crescătorilor de Măgărițe din Transilvania.

Fermierul a declarat, pentru AGERPRES, că în prezent măgarul e o specie pe cale de dispariție în țara noastră și că trebuie promovate în consecință programe pentru conservarea sa. El a spus că înainte măgarul era folosit la transport samarizat de către ciobani, care acum dispun de mașini de teren și au renunțat astfel, cei mai mulți, la aceste animale. Crescătorul însuși a cumpărat, cu 2.000 de lei, primele măgărițe de la un cioban de lângă Turda, care voia să scape de ele.

„Primele șase, șapte le-am luat foarte ieftin. Le-am găsit la un cioban de lângă Turda, care zicea că nu știe ce să facă cu ele”, a declarat Aurel Stan, care a adăugat că investiția a fost foarte mică, de 2.000 de lei.

El a subliniat că foarte puțină lume mai ține măgari la noi în țară, în străinătate este o piață foarte bună pentru produsele oferite de aceste animale. ‘Ciobanii cam au abandonat măgarii. Iar pentru lapte nu s-a pus un accent deosebit. În străinătate are însă o nișă de piață foarte bună’, a afirmat Aurel Stan.

Se poate spune că în prezent și fermierul are o clientelă fidelă pentru laptele crud de măgăriță, livrat îndeosebi în Cluj Napoca și Alba Iulia. Prețul unui litru este de o sută de lei, acesta fiind ambalat în recipiente de diferite gramaje.

„Laptele de măgăriță are 96% din caracteristicile laptelui mamar și are o enzimă care asigură imunitatea organismului. (…). Este achiziționat mai ales pentru bebeluși, pentru că acum femeile devin mame mai târziu și multe nu mai pot alăpta. Principalii clienții sunt mămicile”, a spus crescătorul de măgărițe.

El a explicat că în antichitate cel mai complex antibiotic folosit a fost laptele de măgăriță, care este indicat și pentru cei cu afecțiuni respiratorii, digestive, reglând foarte bine tranzitul intestinal. „Conține Omega 3, Omega 6, chiar și în curele de slăbire e bun. Femeile îl folosesc extern pentru ten”, a mai spus fermierul.

În prezent, acesta are 20 de măgărițe, din care cinci cu lapte. Animalele, fiecare cu nume — Bella, Rita, Mura etc. — au vârste între 3 și 15 ani. Cel mai mic din fermă este un pui de numai 30 de zile.

„Măgărița se mulge o dată în zi. Noaptea separ puiuțul de măgăriță, luăm primul muls, iar restul rămâne la puiuț”, a explicat acesta. Pentru că nu toate măgărițele din fermă sunt cu lapte, cantitatea care poate fi vândută în total ajunge zilnic la patru — cinci litri, a precizat Stan.

Fermierul a menționat că deși se zice că măgarul e un animal care se ține foarte ușor, acest lucru nu e adevărat. „Ca să obții producție bună, îi trebuie un habitat foarte bun, liniște, apă și furaj foarte diversificat în floră”, a explicat Stan.

Acesta este ajutat la fermă de un angajat, fiind sprijinit însă de întreaga familie, inclusiv de fiică, absolventă de Științe Economice, și de băiat, student la Medicină Veterinară.

Din Asociația Crescătorilor de Măgărițe din Transilvania fac parte deocamdată în jur de 20 de membri, din Alba, Bihor, Cluj, Timiș, care dețin cam 200 de măgărițe. La nivel de țară se estimează că sunt cam 2.000 de măgari, ceea ce înseamnă foarte puțin, a conchis Aurel Stan.

Ajuns la cea de-a XXV-a ediție, Târgul Apulum Agraria se desfășoară de vineri până duminică la Alba Iulia, în organizarea Consiliului Județean Alba, Primăriei și Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Alba. În cadrul evenimentului, pe lângă posibilitatea achiziționării de către vizitatori de produse specifice acestei perioade, sunt organizate demonstrații culinare, de sucuri de fructe și legume, apicole, demonstrații de dresaj canin, de hipism și concursuri pentru cei peste 160 de expozanți.