COD RUTIER: Ai nevoie de permis pentru trotinetele electrice? Iată tot ce trebuie să ştii

Trotinetele electrice au cauzat vâlvă pe internetul românesc zilele trecute, după ce a reapărut în discuție legalitatea acestora.

25 iul. 2018, 07:49
COD RUTIER: Ai nevoie de permis pentru trotinetele electrice? Iată tot ce trebuie să ştii

Pentru o trotinetă electrică cu o viteză maximă limitată electronic sau mecanic la 25 km/h, nu ai nevoie de permis de conducere. Trotinetele electrice limitate la 25 km/h nu au nevoie nici de înmatriculare și nici de asigurare sau orice alt act.

Între timp, trotinetele electrice care pot depăși prin construcție sau în urma modificărilor viteza de 25 km/h sunt considerate mopede de legislația românească. Asta înseamnă că trotinetele electrice care pot depăși 25 km/h necesită permis de conducere categoria AM. Dacă ai un permis de conducere pentru o categorie superioară, le poți conduce fără griji.

Reține că trotinetele electrice care sunt considerate mopede nu au voie pe trotuar, deci va trebui să circuli cu ele pe carosabil și să respecți codul rutier.

Înregistrarea este diferită de înmatriculare și se face la primăria de care aparține proprietarul, nu la poliție. După cum notează și AvocatNet, vârsta minimă legală pentru a conduce un moped pe drumurile publice din România este de 16 ani.