Ai o mașină veche? Iată ce ar trebui să faci ca să o ții într-o bună stare de funcționare

Pe străzile din România există un număr foarte mare de automobile vechi cu sute de mii de kilometri la bord, aflate într-o stare deficitară de funcționare și care pot pune în pericol atât siguranța șoferilor și a pasagerilor lor, cât și a celorlalți participanți la trafic.

23 nov. 2020, 18:23
Ai o mașină veche? Iată ce ar trebui să faci ca să o ții într-o bună stare de funcționare

Ai o mașină veche? Iată ce ar trebui să faci ca să o ții într-o bună stare de funcționare

Uzura mecanică și temporală, condițiile precare de trafic sau intemperiile vremii sunt toți factori care pot afecta dramatic buna funcționare a unui vehicul, favorizând apariția defecțiunilor motorului sau ale caroseriei.

Din fericire sunt numeroase lucruri pe care le poți face pentru a mări durata de viață a unei mașini vechi și pentru a ține la distanță avariile, astfel încât să nu fii nevoit să o urci pe un elevator auto odată la o lună pentru reparații capitale. Cu puțin efort și dedicare, chiar și o mașină veche, cu mulți kilometri pe bord, se poate menține într-o bună stare de funcționare pentru mulți ani. Iată ce ar trebui să faci:

Mentenanța și reglajele

Mentenanța regulată este esențială pentru a menține o mașină veche într-o bună stare de funcționare. În plus, cu cât automobilul are mai mulți ani, cu atât vei fi nevoit să faci mai des diferite reglaje și ajustări, pentru a te asigura că totul funcționează la cei mai buni parametri. Ca să-ți ușurezi treaba, poate fi o idee bună să investești într-un elevator 2 coloane, care te va ajuta să ridici și să cobori ușor vehiculul atunci când lucrezi la el.

Este important să te asiguri că pneurile sunt umflate, că motorul nu scoate sunete ciudate sau nu există urme de uzură, zgârieturi sau rugină pe caroserie. De asemenea, este foarte important să verifici alinierea roților, astfel încât să nu existe dezechilibre care să ducă la uzura prematură a acestora.

Consumabilele

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a extinde durata de viață a unui automobil este să îi schimbi frecvent uleiul. Dacă nu faci asta, deschizi ușa la numeroase probleme tehnice, care se pot agrava dramatic în timp. De asemenea, pe lângă uleiul de motor, există o serie de alte consumabile, pe care trebuie să le completezi ocazional pentru a menține mașina ta într-o bună stare de funcționare.

E important să verifici periodic nivelul lichidului de frână; astfel, vei contribui la eliminarea umezelii, păstrând frânele mașinii curate și lipsite de rugină sau urme de coroziune. Totodată, e important să verifici ocazional și nivelului lichidului pentru cutia de viteze, ca să poți asigura funcționarea fluidă a acesteia și să reduci uzura componentelor sale metalice.

Curățenia

Curățenia este esențială pentru a menține o mașină veche într-o bună stare de funcționare. Depunerile de noroi, apa, praful sau diferitele substanțe de pe drum pot afecta numeroase componente ale caroseriei unui automobil, favorizând apariția ruginii și a coroziunii cu efecte negative asupra integrității sale.

De asemenea, dacă locuiești într-o zonă în care ninge deseori iarna, e cu atât mai important să asiguri curățenia exteriorului în perioadele reci. Astfel, vei putea elimina rapid depunerile de sare și alte tipuri de materiale antiderapante împrăștiate pe drum, acestea fiind capabile să agraveze destul de mult coroziunea caroseriei.

Inspecțiile

Inspecțiile tehnice regulate joacă, și ele, un rol foarte important în menținerea mașinii tale într-o bună stare de funcționare. Mecanicii profesioniști dintr-un service auto te vor ajuta să depistezi din timp orice potențială problemă și să o adresezi înainte ca aceasta să se transforme într-o avarie majoră. De asemenea, drumurile regulate în service îți vor permite să faci diferite reglaje și ajustări la motor sau anvelope, astfel încât să te asiguri că automobilul tău funcționează și se conduce în cele mai bune condiții.

Citește și Dacia va produce un SUV cu şapte locuri la Mioveni. Noutatea absolută pentru această maşină